Тернополян звинувачують в організації неіснуючої провокації з темношкірими

103313960_925825014508444_2371477181768744885_n

У Тернополі розгорівся черговий скандал. Цього разу у вир подій потрапила тернопільська сім’я фотографів. За словами деяких тернополян, родина організувала акцію протесту проти расизму, проте насправді це була звичайна фотосесія для продажу зображень у фотостоках. 

Вчора, 11 червня, у соціальних мережах тернополяни почали поширювати пости із зображеннями, на яких помітно, що чорношкірі жителі міста позують для фотографа із табличками, на яких написано «проти расизму».  Такі публікації набули чималої популярності та викликали резонанс у суспільстві.

пост
пост

У той час фотограф, який і робив цю фотосесію, розповів, що трапилось насправді. 

– Ми з дружиною робимо стокові тематичні фото, слідкуємо за трендами та подіями, які відбуваються у світі. Фотостоки – це спеціалізовані сайти, де практично кожен бажаючий може продавати свої фотографії, відеоролики, а купувати їх можуть лише ті, хто придбав ліцензію на ці зображення. Тренди для фотостоків в основному формують події в світі, та завдяки спеціальним розсилкам, вони і потрапляють до нас, фотографів. Ми вирішили організувати тематичну зйомку на тему так званого протесту. Все, що відбувалося на фотосесії, це була умовна гра моделей (фейк). На фото, які ширяться інтернетом були звичайні хлопці – студенти різних навчальних закладів, які погодились нам допомогти зробити фото! Всі люди які брали участь були лише моделі, а не провокатори, а я – фотограф, який робив звичайну постановку, – розповідає Анатолій

Анатолій попередньо зв'язався із одним із темношкірих студентів тернопільського вишу, з яким він вже працював раніше. 

скрін (1)
скрін (1)

Переклад: 

«Привіт Лі. Як ти?

Хочу зробити фотосесію пов’язану із протестами проти расизму, по темі «Black Lives Matter». Ми хочемо декілька чорношкірих моделей, які прикинуться протестуючими. Мені для фотосесії потрібно 6-7 темношкірих хлопців, можеш допомогти?»

Після того, як моделей для фотосесії знайшли, Анатолій з дружиною організували зйомку неподалік Театрального майдану. 

– Отже о 7:00 ми почали постановку наших моделей по вулиці Чорновола, оскільки потрібно було показати на фото хоч якусь архітектуру на фоні, яка звичайно буде розмита завдяки ефекту об’єктива і розпізнати, що це вулиці Тернополя неможливо. Повз нас проходив невідомий мужчина, який почав знімати нас на камеру, не розбіравшись із ситуацію він не гаячи часу одразу ж викликав поліцію, не встигла наша фотосесія початись, як вона відразу закінчилась. Далі нас чекав лише стрес. До нас підійшло багато поліцейських, які почали проясняти всю ситуацію яка трапилась. З своєї сторони ми прояснили всю ситуацію, написали письмове пояснення, що дана фотосесія є фейковою і не несе абсолютно ніякого криміналу чи агресії, а також  перевірили  у всіх документи. Особи були встановленні і нас відпустили без жодних проблем, – пояснює Анатолій. 

Проте на цьому проблеми лише почались. Опубліковані в інтернеті фото підхопило чимало місцевих активістів, які не розібравшись в ситуації, розповідають про те, що це була провокація, мітинг та закликають депортувати іноземців.

– It’s was just a photo shooting, just for a picture. It’s wasn’t any provocation. We should to come, make photo and come back home (Це була звичайна фотосесія, просто фото. Це не була жодна провокація. Ми мали прийти, зробити фото і повернутись додому), – розповів один із учасників фотосесії. 

Анатолій та Анастасія звертають до тернополян з проханням не вірити у жодні наклепи, адже це були звичайна фотосесія, і в жодному разі не провокація:

– Ми є абсолютно чесними людьми, які чесно роблять свою роботу. Ми НЕ є «кураторами» чи організаторами, проплаченими фотографами задля розпалення бунтів в місті чи країні. Ми любимо нашу країну та поважаємо Тернополян! А те, що вийшло з даної абсурдної та фейкової інформації  принесло дуже багато проблем для нас. Ми не розуміємо чому поширюються ці брехливі новини, чому автор розпалює цю ворожнечу серед мешканців міста і не тільки. Також нам не приємний  той факт, що всі наші коментарі, пояснення на сторінках звідки поширюється це все, оперативно видаляються і блокуються сторінки наші та наших друзів, колег, які хочуть мирно врегулювати та роз’яснити дану ситуацію, яка, на жаль, вже склалась!!! Зараз це все роздулося настільки, що ми вирішили не мовчати. Надіємось на вашу толерантність та розуміння всієї цієї безглуздої провокативної ситуації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео