Оксана Бучко

Які пільги щодо сплати податків та зборів можуть отримати тернопільські учасники АТО/ОСС?

04c58007a01410b19b1b71f01618893b

Ряд пільг щодо сплати податків і зборів можуть отримати тернопільські учасники АТО/ОСС. Детальніше про це розповіли у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Не оподатковуються  доходи  учасників АТО  отримані у  формі: 

  1. Щорічна разової грошової допомоги,  яка надається згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Грошова допомога даного виду, відповідно до норм закону виплачується як учасникам бойових дій, так і інвалідам війни до 5 травня, а у випадках, неутримання особою такої допомогиу встановлений строк то виплата здійснюється до 30 вересня. Розмір допомоги встановлюється Постановою Кабінету Міністрів України.
  2. Благодійної допомоги, яка надана у вигляді:
  • коштів для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;
  • коштів – на відновлення втраченого майна та на інші потреби за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України у сумі, не перевищує одну тисячу розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.
  1. Пенсії інвалідів війни, а також пенсії, які надаються членам сімей загиблих у зоні АТО.

Окрім цього,  учасники АТО звільняються від сплати: 

  1. Земельного податку за одну земельну ділянку за кожним їх видом у межах граничних норм встановлених законодавством.
  2. Податку на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України бронежилетів, шоломів та інших спецзасобів захисту, оптичних приладів для зброї, а також ліків і медикаментів, які призначені для учасників АТО, зокрема і для тих, чиє здоров’я було порушене.

Для учасників  АТО, також  встановленні  пільги,  щодо  сплати: 

1) Судового збору- відповідно до Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій - у справах, пов'язаних з порушення їхніх прав, а також позивачі - за подання позовів щодо спорів, пов'язаних з наданням статусу учасника бойових дій відповідно до пунктів 19, 20 частини 1 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

2) Військового збору–протягом всього періоду перебування особи у зоні антитерористичної операції вся сума грошового забезпечення не підлягає оподаткуванню військовим збором.

Окремо слід згадати і про звільнення учасників АТО від відповідальності за невчасно подану податкову звітність.Це звільнення надається за умови перебування такої особи у зоні АТО, або якщо там розташоване його підприємство,оскільки така обставина рахується, як форс-мажорна. Проте цей факт обов'язково має бути засвідчений відповідним свідоцтвом, що видається Торгово-промисловою палатою.

Також варто зазначити і про податкові пільги для мобілізованих фізичних осіб – підприємців.Так, фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільняються від обов'язку нарахування, та подання податкової звітності, сплати ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб та єдиного податку, якщо вони були призвані на військову службу під час мобілізації, або були залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь період їх військової служби. Підставою для звільнення від сплати ЄСВ є заява  від такої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов цієї особи на військову службу, які подаються до органу ДФС протягом 10 днів після її демобілізації.У випадку наявності у такої особи найманих працівників яка уповноважує, на період свого проходження військової служби, іншу особу, щодо виплат найманим працівникам заробітної плати, або інших доходів, то обов'язок з нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб з таких виплат несе уповноважена особа.

Важливим є також і те, що строк на сплату податку на доходи фізичних осіб та сплати ЄСВ для демобілізованої самозайнятої особи становить 180 календарних днів, які відраховуються з дня його демобілізації і сплачується без нарахування штрафних і фінансових санкцій. Також без нарахування штрафних і фінансових санкційподається демобілізованою самозайнятою особою  податкова звітність про нарахований єдиний внесок та про суми нарахованого та утриманого податкууповноваженою особою протягом строку військової служби.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео