Списання боргу з ЄСВ «сплячих» ФОП

1001-kak-proverit-zakryt-li-flp-v-nalogovoj

Нещодавно прийнятий Закон № 592 подарував надію «сплячим» підприємцям про списання боргів по сплаті Єдиного соціального внеску. Та чи дійсно все так райдужно і чи всі категорії ФОПів підпадуть під таку «акцію», розбираємося разом. Відповідаємо на головні питання.

– Які підприємці зможуть  очкувати на списання боргу по ЄСВ?

Лише ті підприємці, які знаходяться на загальній системі оподаткування. Спрощенці – поза грою.

– За яких умов борг по ЄСВ буде списаний?

Якщо недоїмка, штрафи та пеня по ЄСВ була нарахована за період із 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року, та виключно в тому випадку якщо підприємець не отримував жодного доходу за вказаний період.

– Що потрібно зробити, аби податковий борг списали?

Підприємець  до 31 серпня 2020 року повинен подати державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи заяву про припинення підприємницької діяльності, а в податкову – податкову звітність по ЄСВ за за період із 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року

– Як  податкова спише борг по ЄСВ?

Коли податкова отримає відомості про припинення підприємницької діяльності від державного реєстратора та податковий звіт підприємця, вона протягом 15 робочих днів проведуть камеральну (невиїзну) перевірку. За результатами перевірки і буде прийняте рішення про списання суми податкової заборгованості, або про відмову у списанні (відмовлять, якщо знайдуть підтвердження, що підприємець отримував дохід, навіть якщо він становив 1 грн).

Підприємці-загальники, ваш «зоряний час» настав: якщо у вас є заборгованість по ЄСВ, не гайте часу!

Ольга Боднар, адвокат, м. Тернопіль, тел. 38 (067) 271 71 24

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео