
10 ідей пісних страв від відомого священника-блогера з Тернопільщини
Харчуватися смачно та різноманітно можна навіть без м'яса, молочних продуктів і яєць

У православних вірян розпочався Великий піст 2025, під час якого не можна їсти продукти тваринного походження. А деякі люди відмовляються від них добровільно, наприклад, через захворювання або з етичних причин. Але харчуватися смачно та різноманітно можна навіть без м'яса, молочних продуктів і яєць. Відомий священник та блогер отець Олексій Філюк на своїй фейсбук-сторінці поділився списком основних пісних страв, які є найпоширенішими в цей період.
- Борщ пісний – готується на овочевому бульйоні, часто додають гриби або квасолю.
- Каша (гречана, рисова, пшоняна, вівсяна) – вариться на воді, іноді з додаванням олії або фруктів.
- Вареники пісні – з начинками з картоплі, капусти, грибів, вишень чи інших фруктів.
- Голубці пісні – начиняються рисом, грибами, овочами.
- Квасоля або горохове пюре – ситна страва, багата на рослинний білок.
- Овочеве рагу – готується з картоплі, моркви, капусти, кабачків, баклажанів, перцю.
- Гречка з грибами – популярний поживний варіант страви.
- Суп із сочевиці або гороху – густий, наваристий і поживний суп без м’ясного бульйону.
- Картопля (печена, варена, тушкована) – найпростіша та найпоширеніша пісна страва.
- Узвар або кисіль – традиційні напої, що часто подаються в піст.
Ну і обов’язково має бути в кожному домі квашена капуста, гриби і огірочки. Ці страви не тільки відповідають правилам посту, але й є корисними та смачними, - пише Олексій Філюк.
Читайте також: Як правильно харчуватися під час посту: поради дієтологині
Чи дотримуєтесь посту і в який спосіб: опитування (відео)
Фото з відкритих джерел