Віра Олександрович

Як Тернопільщина звикатиме до життя у «зеленій зоні» (відео, фото)

Демянчук

Посилювати карантинні обмеження не будуть, але обмежити роботу деяких закладів на Тернопільщині все-таки рекомендували. Мовляв, ситуація із рівнем захворюваності дійсно поліпшилася, але втрачати пильність ще зарано. 

Про це йшлося під час позачергового засідання регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласній держадміністрації. Зібрання фахівців та експертів відбулося сьогодні, 1 липня. Значна частина інформації, що там прозвучала, пересікалася із тією, яку вже внесли до переліку «свіжих» карантинних вимог у Тернополі. Ба більше, до суворішого контролю за виконанням обмежень в обласному центрі також перейшли раніше. 

Штаб3
Штаб3

Отже, розглянувши ситуацію із захворюваністю на COVID-19 в області, присутні на засіданні рекомендували всім розважальним закладам і закладам громадського харчування на Тернопіллі обмежити час роботи до 22:00.

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 стабілізувалася, - каже перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем’янчук, який чомусь головував на зібранні. Динаміка дійсно йде на покращення. Проте, це не є підставою, щоб втрачати пильність і не дотримуватися карантинних обмежень. Усі ми повинні суворо виконувати ті заходи, що передбачені Кабміном. Завдяки цим вимогам нам уже вдалося уникнути масової захворюваності населення.

Порівняно із даними минулого тижня, ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області дійсно значно покращилася. Цей момент стабілізації у своїй доповіді окреслила головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук.

– За усіма чотирма критеріями, прийнятими Кабінетом Міністрів, Тернопільська область сьогодні відповідає тій ситуації, коли можна не вводити жорсткіші карантинні міри, а навпаки – дещо послаблювати, – додає вона. – Я маю на увазі такі показники, як динаміка зростання нових випадків, кількість госпіталізованих хворих, число проведених тестів тощо. Причому на Тернопільщині показник тестування значно вищий, ніж в інших областях.

Штаб1
Штаб1

Нагадаємо, із 22 червня Кабмін ввів нові критерії для оцінки епідеміологічної ситуації. Зокрема, коефіцієнт виникнення нових випадків інфікування тепер не має перевищувати 11% за попередні 7 днів. Динаміка зростання захворюваності має бути не вище +10%. І ті цифри, які нині фіксують медики на Тернопільщині, свідчать, що наша область перемістилася у «зелену зону» щодо кількості хворих на COVID-19.

Штаб2
Штаб2

Принагідно під час засідання учасники обговорили заходи, необхідні для ліквідації наслідків підтоплення окремих територій області.

– Обставину, що виникла внаслідок паводкової хвилі, визнали надзвичайною ситуацією природнього характеру на регіональному рівні, – пояснює Ігор Дем’янчук. – Таке рішення дозволить запустити механізм швидкого відшкодування завданих збитків і приймати масштабні рішення для усунення наслідків стихії та унеможливлення їх у майбутньому.

Він додав, що збитки через підтоплення зазнали як населення, підприємства, установи й організації краю, так і сільськогосподарські товарні виробники. Тому в області нині докладають максимум зусиль, щоб матеріальні втрати, які отримала Тернопільщина, включили до відшкодування за кошти з державного бюджету.

– Це, зокрема, гроші на ремонт гідротехнічних споруд, що вийшли з ладу, – уточнює він. – Окрім того, кошти на спорудження нових гідротехнічних об’єктів, що унеможливлять підтоплення у майбутньому. До речі, у більшості випадків збитки населення уже підраховані.

До речі, значну увагу експерти приділили важливості дезінфекції затоплених джерел і колодязів, житлових і нежитлових приміщень, а також – подальшому проведенню лабораторного контролю якості питної води.

Фото і відео з трансляції на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео