Тамара Коблик

23 липня в історії Тернопільщини

23

Цього дня народилися:

громадський діяч, депутат Народних зборів Західної України Олексій Арабський (1914 р., м. Чер­нігів – 25. 10. 1939 р., м. Кременець);

арабський
арабський

педагог, публіцист, військовик, отаман УГА, історик, громадсько-політичний діяч Никифор Гірняк (1885, с. Струсів, нині Теребовлянського району – 04. 03. 1962 р., м. Кліфтон (штат Нью-Джерсі) похований у м. Філадельфія);

гірняк
гірняк

лікар-хірург, громадський діяч, кандидат медичних наук Сергій Данилків (1965 р. н., м. Бучач);

данилко
данилко

військовик, боєць батальйону територіальної оборони «Збруч» ЗСУ Орест Квач (1991 р., м. Заліщики – 27. 07. 2014 р., поблизу м. Лугутино, Луганської області);

квач
квач

вчений у галузі громадянської та економічної історії України, кандидат історичних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України Богдан Лановик (1936 р. н., с. Янківці, нині Іванківці Зборівського району - 23.12.2017, м. Тернопіль));

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

державний діяч, редактор Віктор Нагайчук (1946 р. н., м. Чортків);

нагайчук
нагайчук

тернопільський архітектор Віктор Стареньков (1952 р. н., с. Ситківці Немирівського району Вінницької області);

український історик, краєзнавець, журналіст, редактор, почесний краєзнавець України (2008) Віктор Уніят (1977 р.н., с. Дубівці, Тернопільського району);

уніят
уніят

педагог, видавець, громадський діяч Богдан Феніок (1958 р. н., с. Дмухівці, нині Козівського району).

фенюк
фенюк

Цей день в історії Тернопілля:

1904 р. – зі Львова для бібліотеки читальні «Просвіти» у Ланівцях привезено 66 книг на суму 20 крон.

1916 р. – колишнього київського генерал-губернатора Ф.Трепова призначено на посаду генерал-губернатора «областей Австро-Угорщини, зайнятих по праву війни», яке складалося з двох губерній: Тернопільської та Чернівецької. Його політика відзначалася поміркованістю й була спрямована в першу чергу на задоволення потреб фронту та діючої російської армії.

1917 р. – німецько-австрійські війська відбили у росіян Підгайці.

1943 р. – майже по всій території сучасної області ліквідовані єврейські трудові табори, зокрема: м. Тернопіль (вбито понад 1400 євреїв, у т. ч. дітей), у лісі поблизу Чорткова (близько 1000 жертв), Зборів (понад 500) також відбулися розстріли німецькими нацистами у інших населених пунктах Тернопільщини.

1944 р. – капітан Армії Крайової Франц Токарчик прийшов до начальника Бережанського райвідділу НКВС і заявив, що «він командир польського загону поляків в кількості трьохсот бійців пропонує допомогти радянським органам охороняти Бережани від бандерівців». Наступного дня Токарчику запропоновано скласти зброю всім загоном нібито для збереження зброї, що й було зроблено. Після цього органи НКВС заарештували Токарчика та його заступника підпрапорщика Шинальського.

1945 р. – Самооборонний кущовий відділ спалив у с. Шишківці Борщівського району сільраду і фільварок.

1950 р. – поблизу с. Бабинці Борщівського району під час бою з МДБ застрелився районний референт СБ ОУН Михайло Лукій, підірвався гранатою вояк УПА Василь Гаврилюк. Цього ж дня у с. Осташівці Зборівського району загинув бойовик надрайонового проводу ОУН «Арсен» також МДБ захопили в полон члена проводу «Дзвона».

1961 р. - повідомлялося, що у м. Тернополь розпочалося спорудження фарфорового заводу, продуктивність якого становитиме 3 млн. штук виробів на рік.

1971 р. – у с. Велеснів Монастириського району відкрито пам’ятник Володимиру Гнатюку.

В Україні сьогодні немає професійних та релігійних свят.

Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день китів і дельфінів (World Whale and Dolphin Day). Це свято було засновано в 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія (International Whaling Commission: IWC) після 200 років нещадного винищування ввела заборону на китовий промисел. Заборона діє і понині і означає, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом – заборонені.

дельфіни
дельфіни

Липнева революція — поширена назва революційного перевороту в Єгипті в 1952 році, що поклав початок національно-визвольної революції. 23 липня в Єгипті офіційно відзначається річниця липневої революції (Revolution Day in Egypt), день, який став національним вихідним.

єгипет
єгипет

Революція відбулася в обстановці підйому національно-визвольного руху арабських народів після Другої світової війни і ослаблення позицій британського імперіалізму на Близькому Сході.

У ніч на 23 липня 1952 група патріотично налаштованих військових, членів таємної організації «Вільні офіцери», на чолі з Гамаль Абдель Насером здійснила революційний переворот і повалила феодально- монархічний режим короля Фарука (King Farouk). 26 липня позбавлений влади монарх відрікся від престолу і залишив країну. Влада перейшла до Ради керівництва революцією (СРР).

Іменини сьогодні святкують Антон (Антоній), Аполлоній, Данило, Леонтій, Олександр.

Вибір читачів за тиждень

Відео