Віра Олександрович

Равликів та овочі успішно вирощують у кооперативах на Тернопільщині (фото)   

Стахів

Другу позицію в Україні щодо кількості обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів наразі посідає Тернопільщина. І цим дуже пишаються у нашому краї.

Нагадаємо, засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) відбулася сьогодні, 29 липня. Як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації у мережі «Фейсбук», там насамперед йшлося про наповнення скарбниці у І-му півріччі 2020-го.

Колегія
Колегія

Як повідомили у департаменті агропромислового розвитку ОДА, у нашому краї нині налічується 109 таких підприємств. Серед найуспішніших: Асоціація виробників равликів, плодоовочевий кооператив «Файна поляна», Молочарський кооператив, що надає широкий спектр послуг, та багато інших. Причому найбільше діючих сільськогосподарських кооперативів у Кременецькому (13), Бережанському (10), Шумському (9) і Підволочиському (7) районах.

Станом на 1 липня 2020 року в Тернопільській області зареєстрували 109 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, каже директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Володимир Стахів. Загалом такі об’єднання надали 3 528 членам кооперативів послуг за І-ше півріччя на 4,3 млн грн.

Чиновник нагадав, що на 2020 рік із державного бюджету передбачили підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Зокрема, пропонується фінансувати 70% витрат на придбання обладнання (без ПДВ) кооперативам, у складі яких є одне чи кілька фермерських господарств і фізичні особи, у власності або користуванні кожного із яких перебувають землі сільськогосподарського призначення або тварини, ідентифіковані та зареєстровані відповідно до законодавства, уточнює Володимир Стахів.

Учасники
Учасники

До слова, основна мета кооперативів надання послуг і збільшення прибутків їхніх учасників. Тож 99% успіху такого об’єднання, на думку фахівців, залежить від ефективної ініціативної групи, що розробляє і реєструє всі статутні документи.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео