Віра Олександрович

Елінги на березі Тернопільського ставу «спливли» у серйозній кримінальній справі (відео)

Позов про незаконну забудову берегів Тернопільського ставу став предметом обговорення під час першої «карантинної» пресконференції головного прокурора Тернопільщини Петра Бойка.

Відбулася ця подія сьогодні, 30 липня. Йшлося про найбільш резонансні справи, які нині перебувають під особистим контролем пана Бойка, а також під процесуальним керівництвом його підлеглих.

– Тема незаконної забудови берегів Тернопільського ставу, безперечно, турбує тернополян, – каже очільник прокуратури краю. – Питання зловживань щодо забудови прибережної смуги неодноразово прослідковувались у публікаціях ЗМІ та виступах громадських активістів. У них висвітлювали схеми, за якими на вулиці Урожайній, вздовж берега, звели приватні будинки окремі жителі обласного центру.

Нагадаємо, за документами цю забудову оформили як звичайні місця для паркування човнів, тобто елінги. Справа – давня. Ще у березні 2006 р., за часів мера Богдана Левківа, на одній з останніх сесій підприємець Тетяна Баб’яр отримала в оренду земельну ділянку, загальною площею  0,406 га. Призначення – «під реконструкцію власних приміщень у станцію для човнів. Термін оренди – 5 років. Під будівлею колишньої фабрики із виготовлення хлопавок було лише 5 соток. Згодом всю територію забудували триповерховими маєтками-котеджами. І вони – вже давно обжиті.

Елінги
Елінги

Тепер за цими фактами триває розслідування у кримінальному провадженні, процесуальне керівництво у якому здійснює Тернопільська місцева прокуратура. І такий крок своїх підлеглих очільник прокуратури вважає ілюстрацією їхньої успішної роботи.

– Наразі у справі призначили земельно-технічну та будівельно-технічну експертизи, – додає Петро Бойко. – Оскільки рішення сесії Тернопільської міської ради дали змогу використати землі прибережної смуги не на користь громади, прокуратура Тернопільської області, в рамках представницької діяльності, подала позов до Господарського суду, з вимогою визнати незаконним і скасувати окремі рішення ухвалені депутатами.

Зокрема, йдеться про рішення, якими надали обслуговуючому кооперативу в оренду терміном на 25 років земельну ділянку для обслуговування будівель і споруд човнової станції. Також у позові прокурори вимагають зобов’язати цей кооператив повернути Тернопільській територіальній громаді земельну ділянку надану міською радою в оренду.

– Окрім того, ми вимагаємо скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про державну реєстрацію іншого речового права щодо даної земельної ділянки, – уточнює посадовець. – Питання подальшої долі будинків, зведених на берегах ставу, будуть вирішувати у компетентних органах з урахуванням розгляду справи у суді.

До речі, головний прокурор Тернопільщини категорично заперечив застосування тиску щодо нього через цю справу. Ба більше, він навіть не припускає, що може вести будь-яке спілкування чи перемовини зі стороною, яку звинувачують у протизаконних діях.

Фото і відео авторки, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео