Орест Сарматський

В Україні названо, чому ціна на цибулю цього року вдвічі нижча минулорічної (Агроновини)

0301 (Copy)

Українські фермери вже продають цибулю практично вдвічі дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. 

При цьому збільшується кількість тих, хто почав збирання цієї продукції.

Про це пише agronews.ua.

Аналітики зазначають, що на тлі ситуації, що склалася фермери були змушені знижувати ціну на цибулю. Так, нині основні продажі ріпчастої цибулі здійснювалися за ціною 2-4 грн / кг ($0,07-0,14 / кг), що в середньому на 20% дешевше, ніж в кінці минулого робочого тижня.

Знижувальний ціновий тренд в даному сегменті ключові гравці ринку пов’язують із загальним збільшенням пропозиції ярої цибулі на ринку.

– Зараз збиральні роботи ведуться досить активно на більшій території країни. Фермери змушені реалізувати цибулю тільки на внутрішньому ринку, в той час як експортні поставки нині практично не відбуваються, – відмічають аналітики.

При цьому гравці ринку не виключають подальшого здешевлення ріпчастої цибулі, оскільки пропозиція цієї продукції продовжує зростати, тоді як попит залишається на досить низькому рівні.

Нагадаємо, що в кінці липня 2019 року цибулю українські фермери пропонували до продажу в середньому в 2,2 рази дорожче, ніж сьогодні.

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Виробництво меду в Україні буде рентабельним за рахунок вищих цін

Цьогоріч з медом напружена ситуація на території всієї України, оскільки 2020 рік видався непростим для медозбору.

Цього року мед буде лише в добре підготовлених та збалансованих бджолиних сім’ях.

Про це повідомив пасічник з Кагарлицького району Київської області Юрій Широкоступ, пише agronews.ua.

– Пасіка, яка була вивезена на ріпак прогодувала себе, тим бджолам які працювали на акації, довелося згодовувати запаси минулорічного меду. Кожна бджолосім'я принесла по 12-13 кг меду акація+липа. Наразі бджоли працюють вже на соняшнику, – розповідає Юрій Широкоступ.

За його словами, багато пасічників вивозили бджолосім’ї на акацію, витратили на перевезення вуликів кошти, але меду не отримали.

– У нинішній ситуації раджу пасічникам робити точки, щоб якось себе перестрахувати, кочові пасіки і стаціонарні. До речі, власникам стаціонарних пасік раджу щороку сіяти хоч декілька соток фацелії, – зазначає Юрій Широкоступ.

Він прогнозує, що цього року рентабельність пасіки буде кращою, адже меду менше і роботи теж не багато.

– Я відкачаю мед і його відразу в мене заберуть за гарною ціною. Але пасічникам потрібно орієнтуватися не лише на виробництво меду, а наприклад, збирати маточне молоко, прополіс, робити і продавати медівку, старатися продавати більше меду в роздріб, а не здавати оптом, – радить Юрій Широкоступ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео