Орест Сарматський

Сезон продажу яблук розпочався із рекордно високих цін (Агроновини)

0101 (Copy)
Українці нарешті дочекались першого врожаю яблук. Сезон збору врожаю у 2020 році розпочався із затримкою на 7-10 днів до попереднього року, у порівнянні з останнім врожайним 2018 р. врожай почали збирати майже на місяць пізніше. Про це повідомляє Куркуль com. Перші яблука сортів «Білий Налив» та «Ерлі Женева» на гуртовому ринку «Шувар» продають за ціною 15-25 грн/кг в залежності від калібру. Особливістю поточного сезону є не лише пізній старт, а й рекордно високі ціни на перші яблука. Рік тому перший врожай фермери продавали не дорожче 15 грн/кг
- Для високих цін на старті є кілька причин. По-перше, сезон розпочався без перехідних запасів тогорічного яблука, воно закінчилось ще місяць тому й останні партію врожаю 2019 року виробники продавали по 25-35 грн/кг — рекорд для яблука за всі роки незалежності нашої країни. По-друге, на ринку фруктів конкуренція цього року значно слабкіша, ніж у попередні роки. Сезон кісточкових затягується, врожай цих фруктів та ягід в нашій країні та країнах Європи не найкращій, тому ціни доволі високі. У порівнянні із вартістю абрикосів 35-40 грн/кг ціни на перші яблука виглядають доволі привабливими, — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
Як зробити молочний бізнес в Україні рентабельним — поради експертів Щоб зробити молочний бізнес в Україні рентабельним потрібно виключити зайві ланки. Таку думку висловили у блозі «В Україні молочний бізнес рентабельний. Про це повідомляє Куркуль. Серед цих ланок експерти називають: використання комбікормових міні-цехів та використання медикаментів.
- Коли ми починаємо працювати з підприємством, то на 90% змінюємо всю їхню роботу. Ті технології, за якими вони сьогодні працюють, насаджені європейцями — в основному голландцями і німцями. Якщо Європа «танцює» від кормів — у тебе є корми, значить все буде добре, то в індустріальному виробництві все трохи складніше», — зазначив експерт Олександр Овчаренко

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Також, згідно American Dairy Technology потрібно повністю змінювати підхід управління здоров'ям тварин.
- Бюджет витрат на медикаменти в будь-якому українському потужному господарстві можна скоротити на 20-40%. Наприклад, на одному з підприємств за минулий місяць не вибула жодна корова з новотільного періоду. Вперше за 5 років. Власник дивується: «У чому причина?». Я відповідаю, що просто заборонив ветлікарям лікувати корів», — розповів експерт Іон Морару.
Як додали експерти, вони не нав'язують підприємствам певну породу, не говорять, що потрібно замінити освітлення, обладнання або встановити вентиляцію.
- У тих умовах, які є ми показуємо, як потрібно правильно працювати. Люди починають дотримуватися цих порад і отримують результат», — підсумував Олександр Овчаренко.
Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео