24 Вересня 2020, Четвер


Погода
Погода у Тернополі 25 вересня

Тернопіль і надалі залишають «червоним»

Із одеського будівельника перетворився на тернопільського агронома представник політичної сили «За майбутнє»

Відео
Спроба №2: якщо гроші не розділять, вибори на Тернопільщині можуть не відбутися (відео)

Тернопільщина – третя в Україні за результатами ЗНО

Труш отримав із Києва аргумент у «тяганині» з Тернопільською облрадою

У Молодіжній міській раді Тернополя з’явився перший асоційований член

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Чому екоінспекція «трусила» Тернопільський центральний ринок

Голова Тернопільської ОДА закликав провести вихідні небанально

Представник Австралії, Нової Зеландії та Океанії зацікавився замком на Тернопільщині

Прогулянки Тернополем. Заґратовано

Медики з Тернополя вибороли друге місце на міжнародному чемпіонаті 

Іноземцю, який порушив ПДР у Тернополі, загрожує депортація з країни

Вчитель фізкультури з Тернопільщини увійшов у список кращих в Україні (фото)

Відео
На Тернопільщині зник пенсіонер: поліцейські розшукують чоловіка (Відео)

Чортківська гімназія ім. М.Шашкевича очолила рейтинг шкіл Тернопільської області

Вже цих вихідних буде відновлено рух транспорту на відремонтованій ділянці дороги М-19

Чортків та Фонд енергоефективності підписали меморандум про співпрацю

На Тернопільщині ув’язненій жінці намагались передати невідомі таблетки

Сергій Добалюк з перших днів пандемії підтримував медиків

На теренах Тернопільської області знову виявили кілька застарілих боєприпасів

Курка знесла зелене яйце з візерунками (Агроновини)

Поки жителька Тернопільщини розмовляла по телефону, її заощадження «йшли» у руки шахраїв

Прапор України з соломи, зроблений на Чортківщині, потрапив до Книги рекордів України

Місто на Тернопільщині позбувається того, з чим тут жили десятки років

До кінця року Лановецька ОТГ засяє (фото)

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Двері у неоготику (фоторепортаж)

Для учнів спортивних класів Чортківської школи-інтернату заняття у басейні стали безкоштовними

За добу – плюс 260 хворих на COVID-19

Володимир Чугаєвський: «Замало хотіти змін, треба докладати зусиль і змінювати»

Помер тернопільський професор, автор понад 40 наукових праць

Це цікаво
24 вересня в історії Тернопільщини

23 Вересня 2020, Середа


Погода
Погода в Тернополі 24 вересня

У команді «За майбутнє» є спеціалісти із досвідом роботи за кордоном

Мандрівки Тернопільщиною. Неоготичні деталі костелів (фото)

Це цікаво
Тернопіль: жінки, які люблять життя, носять капелюшки (фоторепортаж)

У Тернополі знову перекриють рух на вулиці 15 Квітня

Тернопіль має на кого рівнятися (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Відео
Тернопільщину лихоманить: Труш не прийшов на сесію, депутатів це обурило (фото, відео)

Вчора на Тернопільщині було аж 10 пожеж 

Мандрівки Тернопільщиною. Ґратки на вікнах костелів і палаців

Французи роблять з грибів альтернативу пестицидам (Агроновини)

Народний депутат від Тернопільщини захворів на COVID-19 

Екологи з’ясували попередню причину масової загибелі риби у водоймі на Тернопільщині (фото)

Фотофакт
У Тернополі затоплює набережну ставу (фотофакт) 

Відео
На старовинному цвинтарі у Кременці відреставрували найбільший надгробок (фото, відео)

На Львівщині в аварії загинув житель Тернопільщини 

Відео
Правоохоронці встановили особу підозрюваного у вбивстві тернопільської вчительки (фото, відео)

У Тернополі назвали локацію, де буде новий бювет

Завдяки камерам відеоспостереження у Чорткові спіймали банду шахраїв, яка діяла по всій Західній Україні

Фермер вирощує понад 200 сортів винограду (Агроновини)

200 сортів винограду вирощує на присадибній ділянці Роман Єфименко у селі Лисогірка Летичівського району, що на Хмельниччині. 

У його колекції гігантські сорти, одна ягода в яких важить 30 грамів, а гроно досягає ваги у півтора-два кілограми. Про це пише agronews.ua. 

– Перші сорти винограду посадив 12 років тому. З того часу потихеньку почали збирати свою колекцію. Виноград – це така культура, яку треба доглядати 365 днів в рік, – наголосив фермер.

У колекції Романа Єфименка є столові, мускатні, десертні, кишмишні, винні сорти винограду тощо. Серед них є сорти з великими гронами масою 1,5-2 кілограми або ж з великими ягодами, кожна з яких має вагу 30 грамів та розміри більше як 5 копійок.

– Найбільші ягоди цього року – це в нас Дар’я, теж її буде під 30 грамів, тобувський рожевий, в кожного винограду є свої плюси і свої мінуси. Монарх велика ягода. Але велика ягода – це не завжди гарний смак. Хочеться, щоб була не тільки велика ягода, але й щоб велика грона і щоб на кущі був досить таки непоганий врожай, – каже Роман Єфименко.

Свою колекцію винограду Роман Єфименко формував, виходячи з якостей винограду та його адаптації до умов регіону. Зокрема, сорти з Херсонщини та Одещини гарно пристосовані до клімату, тому й дають гарний врожай, каже чоловік. Додає, має сорти з різних куточків світу.

– Є японські сорти, є американські кишмишні сорти, багато українських сортів. Останніми роками у нас клімат стає сприятливим до вирощування винограду, – розповідає фермер.

При належному догляді з одного куща винограду можна зібрати від 20 до 40 кілограмів плодів. У наступні кілька років чоловік планує збирати три-чотири тонни винограду з присадибної ділянки. Мріє про власну виноробню.

Роман Єфименко додає, що за певних температурних умов зберігання зрізані десертні грона винограду можна подавати у свіжому вигляді на новорічний стіл та навіть скуштувати у березні.

Українська фермерка виготовляє рекордну кількість сортів сирів: 50 видів

Навчитися виготовляти десятки видів італійських, нідерландських та інших сирів та пропонувати асортимент продукції не гірший, ніж у дорогому європейському магазині змогла жителька села Світязь Шацького району, що на Волині Лариса Шелуха.

Про це повідомляє «Волинь Online», пише agronews.ua. 

Маючи освіту бухгалтера, вона з 1994 року разом з чоловіком Юрієм займалася торгівлею, продаючи молочну продукцію на ринках. Задум робити власні сири у підприємниці виник давно, понад десять років тому, однак навчатися сироварінню жінка розпочала лише два роки тому. Коли вона вирішила займатися виготовленням сирів, чоловік підтримав цю ініціативу.

– Стартовий капітал збирали власними силами разом із чоловіком, маючи своє приміщення. Ми взяли у кредит маленьку сироварню та потрохи виготовляємо сири. Програм, які сприяли б підприємцям у таких справах, на жаль, немає. Раніше цей напрям не розвивався, не існувало онлайн-шкіл, не було у продажі італійських, французьких та нідерландських заквасок. Я вже два роки навчаюся в онлайн-школі, навчалася всього з нуля, самотужки і продовжую надалі. Мені це дуже подобається. Спочатку хотілося набути знання, щоб все вдавалося. Тепер, коли відкриваю камеру дозрівання, почуваюся як в дорогому італійському магазині. Я вмію виготовляти 50 сортів сиру, лише з білою цвіллю можу виготовляти з десяток сирів. Наприклад,  дуже докладно вивчила всі бактерії – можу не пам’ятати якісь дрібниці, але у будь-який час запитай мене, до якого сиру яка бактерія потрібна, і я розповім. Закваска для різних сирів може бути однаковою, але в тій самій заквасці може бути різний склад бактерій. Вони добре зберігаються у морозильнику, – розповідає підприємниця.

– Використовую цільне незбиране молоко. Заводи навпаки збирають жир, тому їхній сир «гумовий», дубовий, містить багато хімії. Ми беремо свіже гарне молоко у перевірених людей, щомісяця здаємо його на аналізи, і з цільного молока робимо сир. Тому він м’який та смачний. Молоко нам привозять з навколишніх сіл, у Світязі нині дуже мало корів, – розповідає вона.

Постачальників довелося навчити охолоджувати молоко. Дехто з них придбав морозильні камери для того, щоб молоко не псувалося. Наприклад, 10 літрів молока не можна ставити на ніч у звичайний холодильник, адже він не охолодить до 4 градусів такий великий об’єм. Натомість потрібно ставити його у морозильну камеру, знизити температуру до 2-3 градусів, а тоді ставити у холодильник. Іноді молоко виявляється придатним лише до виготовлення кисломолочного сиру.

– Саме приготування сирів займає небагато часу, але більше триває підготовка молока, дезінфекція каструль. Ми все постійно дезінфікуємо, усе повинно бути чистим, адже це молочна продукція. Працювати потрібно швидко – пастеризувати, охолоджувати, щоб не підвищилася кислотність молока. Сир – це 3-4 години, визрівання триває від 15-20 днів до шести місяців. Наприклад, грана падано – це, як мінімум, шість місяців, брі – мінімум 14-15 днів. Я наразі не роблю великої кількості сирів – роблю головку одного, головку – іншого. Питання також у попиті – якісний сир не може бути дешевим. Натуральний сир не може коштувати 100 гривень за кілограм. Молоко я купую, до прикладу, за 120-150 гривень за 10 літрів, а з 10 літрів виходить кілограм сиру, він визріває, втрачає вагу і має 800-900 грамів», – розповіла сироварниця.

Фото з допису

151

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора