На старовинному цвинтарі у Кременці відреставрували найбільший надгробок (фото, відео)

«Терен» уже неодноразово розповідав про роботу польських волонтерів на історичному Монастирському кладовищі у Кременці. Цього року вони приїхали в місто втретє. 15 добровольців займаються благоустроєм частини цвинтаря та реставрацією древніх надгробків.

З-поміж іншої роботи цього року полякам вдалося відновити найбільший надгробок, під яким похований відомий художник, близький друг засновника Кременецького ботсаду Вілібальда Бессера – Джозеф Сандрерс. Він також був особистим гравером російського царя Олександра І. Кінець життя провів у Кременці, там його і поховали.

Ще минулого року могила художника та надгробок були у жахливому стані. Під вагою пам’ятника, що є понад 1 тонну, земля осувалася і осідала. Тож невдовзі цікава історична пам’ятка могла бути втрачена назавжди.

– Цікава і складна історія реставрації цього надгробка, – розповів «Терену» координатор проектів Фонду культурної спадщини Польщі Даніель Потканскі. – Вага надгробка з піщаника понад одну тонну. Оскільки рельєф цвинтаря такий, що сюди не заїде габаритна техніка, нам довелося придумувати, як підняти пам’ятник без неї. Це було непросто, проте результат вартий цих зусиль. Реставрували надгробок польські та місцеві фахівці впродовж двох місяців. Вдалося навіть зберегти певні декоративні елементи, зокрема – бронзові мушлі, – повідомив Даніель.

IMG-1905
IMG-1905

IMG-1910
IMG-1910

 

Фото автора, відео Зої Карпюк

Вибір читачів за тиждень

Відео