Віра Олександрович

Тернопільщину лихоманить: Труш не прийшов на сесію, депутатів це обурило (фото, відео)

Президія

Сесію Тернопільської обласної ради перенесли на п'ятницю, 25 вересня. Час проведення засідання пообіцяли повідомити згодом. 

Передувала такому рішенню півторагодинна дискусія, що тривала у конференцзалі, що на вулиці Грушевського, 8. Нагадаємо, «Терен» такий перебіг подій передбачав. Отже, провести вже 7-ме засідання 14-ї сесії обласної ради, основною метою якого було внести зміни до обласного бюджету на 2020 рік, – не судилося.

Овчарук
Овчарук

– Уся вина сьогодні за відсутність депутатів лежить на обласній держадміністрації і тих депутатах, які не хотіли голосувати і підтримувати рішення ради, – каже очільник найвищого представницького органу краю Віктор Овчарук. – Ми переносимо пленарне засідання на пятниц’ю. Причому виконавчому апарату я хочу доручити забезпечити присутність на засіданні 25 вересня усіх керівників комунальних установ, які не отримали кошти. Також треба запросити керівника місцевого управління Пенсійного фонду.

Таке розпорядження – логічне, адже розподіл бюджетних коштів на Тернопіллі заблокований ще з літа, після того, як 6 липня обласна рада ухвалила рішення про зміни до кошторису-2020. Ці пропозиції в обласній держадміністрації (ОДА) назвали «незбалансованими», а тому оскаржили у суді. Розгляд цієї справи призначили на початок жовтня. Ба більше, голова обласної держадміністрації Володимир Труш, вийшовши із карантину, заявив, що не шукатиме компромісу із обласною радою, а йтиме до кінця. А тим часом працівники комунальних підприємств – без зарплати, лікарні та школи – без коштів, а в Пенсійний фонд не йдуть відрахування.

Збиралися
Збиралися

Варто зауважити, що депутатів скликали на прохання голови ОДА, бо із Києва надійшла субвенція і її треба було негайно розподілити. Але сам Володимир Труш і більшість його підлеглих це депутатів проігнорували, чим дуже образили частину політиків. Скажімо, у фракції ВО «Свобода» вимагали перед бюджетним питанням обов’язково поставити ще одне – про звіт ОДА, чому чиновники не виконують рішення облради про внесення змін до кошторису-2020. Підтримали таку пропозицію також у фракціях «Європейської Солідарності» і ВО «Батьківщина».

– Ми двічі приймали на сесії зміни до бюджету, – нагадує перший заступник голови облради Василь Деревляний. – Але досі нічого абсолютно не робиться! Так не можна робити! Якщо комусь якась стаття із витрат не подобається, є представники силових структур, нехай вони перевіряють, чи правильно ми все зробили. Але блокувати життя області – неприпустимо! Страждають люди!

До речі, кошти із субвенції, а це – майже 70 млн грн, мають чітке призначення – на забезпечення виборчого процесу. Тому, на думку частини депутатів, представники виконавчої гілки влади не прийшли на засідання і не прозвітували перед депутатами – навмисно. Мовляв, вони зацікавлені у зриві виборів на Тернопіллі.

Засідання
Засідання

– Я би хотів звернути увагу на те, що ми маємо прийняти субвенцію на проведення виборів, – закликає керівник однієї із фракцій облради Степан Барна. – Це питання має бути надзвичайно важливим. Ми розуміємо, що сьогодні влада, усвідомлюючи карколомне падіння рейтингів, що відбувається на Західній Україні, намагається зірвати виборчий процес і заблокувати проведення голосування на Тернопільщині.

Що цікаво, засідання загалом тривало десь півтори години, хоча фактично депутати працювали хвилин 40. Причому чимало часу довелося чекати на те, поки у залі збереться необхідна кількість політиків. Врешті кворум сформували – зареєструвалися 36 депутатів, але голосувати були готові не всі.

Остаточну крапку у дискусії поставили після наради керівників фракцій. Це зібрання, за ініціативи Віктора Овчарука, мало тривати 5 хв., але затягнулося на 20. Саме тоді і домовилися, що слід засідання перенести і дочекатися реакції чиновників із ОДА.

Нарада
Нарада

До слова, у порядку денному цього засідання було чимало питань. Причому на початку 7-го засідання на розгляд внесли ще 12. Більшість із них – звернення до керівництва країни і висловлення позиції обранців Тернопілля щодо останніх подій у нашій державі.

Фото з трансляції засідання на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео