Віра Олександрович

У Тернополі хочуть встановити меморіальну дошку на честь «Праведниці народів світу» (відео)

Основне

Пам'ятну таблицю на честь Ірини Максимів хочуть виготовити у Тернополі. Ініціатор цієї ідеї – краєзнавець Тарас Циклиняк, який уже випустив серію унікальних книг про наше місто.

Помістити меморіальну дошку він запропонував на будинку, де мешкала корінна тернополянка, свідок боїв за файне місто під час Другої світової війни, а також – людина, нагороджена відзнакою «Праведник народів світу», адже її родина врятувала 16 євреїв.

У своєму дописі від 21 вересня він вказав (цитуємо): «Друзі, ми продовжуємо роботу над створенням пам'ятного знаку. Щиро вдячний родині пані Ірини, яка підтримала мою ідею та долучилася до її втілення. Я продовжуватиму розповідати про нашу землячку у коротких відеороликах, буду знімати весь процес створення та ділитися різними думками. Велика подяка усім, хто допомагає нам фінансово. Станом на 21.09.2020 р. вже 11 осіб надіслали 8 тис. 460 грн. Це, у тому числі, тернополяни, які мешкають за кордоном, але не забувають про своє походження. Для втілення задуму необхідна як мінімум у кілька разів вища сума…»

Проект
Проект

Автором проєкту і його виконавцем буде місцевий художник Дмитро Мулярчук.

- Людина вона була – надзвичайна, - каже митець. Цій жінці треба встановити якусь особливу меморіальну дошку. Це має бути нестандартно. Водночас це не має бути оригінальність заради оригінальності. Я це бачу – у рельєфі, у бронзі, щоб все було на віки. Композицію вже створили. Можливо, це буде образ, пов'язаний із поглядом з вікна. Так, ніби вона дивиться зі своїх часів на цей світ, на цю реальність. Хочеться все зробити щиро… Дякую Богові, що я її знав...

На думку ініціаторів проєкту, це буде не просто таблиця, а спогад про покоління 1930-х, тобто про тернополян, які залишили для нас багато свідчень про складні часи в історії нашого міста.

Підтримати ідею можна фінансово. Благодійні пожертви можна надсилати на картковий рахунок Тараса Циклиняка - Приватбанк 4149-4390-1693-4725. Краєзнавець попросив обов’язково повідомляти про переказ, бо хоче на відкритті таблиці згадати кожного, хто долучився до втілення цього проєкту на одній із вулиць тернопільського Заруддя.

Фото і відео зі сторінки Тарас Циклиняк

Вибір читачів за тиждень

Відео