Оксана Бучко

Як маленький кредит клієнта тернопільського центру БПД незаконно переріс у космічну суму 

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Судові провадження щодо стягнення невиплачених кредитів – поширене явище в Україні. Дуже часто банки, під час оформлення в них основної картки для отримання виплат навʼязують клієнту ще й кредитку картку. Обгрунтовують це тим, що можна і не користуватися нею, але якщо виникне необхідність, то є змога швидко розрахуватись  «в кредит». Якщо ж особа не блокувала цю картку, і все ж  таки використала її, і на її думку погасила заборгованість,  а банк не пред’являє вимоги погасити кредит, то часто  через  кілька років приходить позовна заява з немалою сумою заборгованості. У таку кредитну пастку потрапив і  клієнт Тернопільського центру безоплатної правової допомоги пан Микола. 

Отримавши кредитку картку разом із карткою для виплат, він скористався нею декілька разів, однак через складне матеріальне становище не  зміг вчасно погасити  заборгованість  і  внаслідок цього за декілька років, його заборгованість перед банком  збільшилась в багато разів. Представляти інтереси доручили фахівцю системи безоплатної правової допомоги Анатолію Козаку.  Після  узгодження  правової позиції по справі,  в  судовому провадженні вдалося довести  неправомірність нарахування  банком  процентів та  штрафів.  Як наслідок,  рішенням суду  з пана Миколи було стягнуто лише тіло кредиту, а це близько 8 000 гривень, замість понад 23 000, які вимагав банк.

Коментує  фахівець Анатолій Козак:

При  отриманні  кредитної картки необхідно звернути увагу на суму кредитного ліміту, зазначеного в документі про отримання кредитної картки. Він має співпадати з сумою отриманого кредиту. Адже часто банк самостійно або в телефонному режимі змінює розмір кредитного ліміту, але фактично такі зміни документом не підтверджені і жодних доказів погодження на це споживача не було. Умови договорів, які розробляються банком повинні бути зрозумілі усім споживачам і доведені до їх відома, у зв’язку із чим банк має підтвердити, що на час укладення відповідного договору діяли саме ці умови, а не інші. 

Довідково:

Відповідно до частини першої статті 1054 Цивільного кодексу  України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (частина перша статті 1048 Цивільного  кодексу  України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео