Оксана Бучко

Як тернополянам проголосувати на місцевих виборах

завантаження

Цього року до Виборчого кодексу внесли деякі зміни. Тож виборці отримають нові бюлетні. Тернополяни повинні розуміти, як не втратити зарахування свого голосу.

Потрібно не лише поставити галочку, а й написати номер

Форму бюлетнів із трафаретом для цифр тернополяни отримають там, де обиратимуть депутатів міської, селищної чи сільської ради, якщо в їхній територіальній громаді 10 тисяч і більше виборців (не мешканців у населеному пункті, а саме зареєстрованих виборців). Також такий бюлетень матиме кожен виборець для голосування за депутатів районних рад і ще один - для голосування за депутатів обласних рад. Ліворуч там буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.

Спочатку слід обрати партію та поставити «галочку», «плюсик» чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію, а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести  максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем. По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).

Усі виборці зіштовхнуться з новими бюлетнями

Бо якщо виборець живе навіть у маленькому селищі, де обиратиме депутатів до селищної ради за багатомандатною виборчою системою за допомогою бюлетня доволі звичної форми (ліворуч прізвище кандидата та інформацію про нього, праворуч - клітинка, де ставити позначку на його підтримку), то до районної та обласної ради він обиратиме кандидатів за пропорційною системою із відкритими списками, а отже отримає бюлетень нової форми (ліворуч - назва партії та першого номера у єдиному районному чи обласному списку цієї партії; посередині дві клітинки, в одній з яких треба поставити позначку, а в сусідній з нею трафаретом вписати цифри; праворуч - перелік кандидатів від кожної з партій з номерами, які треба вписувати в трафарет).

Отримуватимуть 4 бюлетні

Виборець переважно отримає 4 бюлетні:

1) очільника населеного пункту (у цьому випадку - сільського голову);

2) депутатів відповідної ради (у цьому випадку - депутатів сільської ради);

3) депутатів районної ради;

4) депутатів обласної ради.

Для голосування за сільського голову буде бюлетень тільки з переліком кандидатів. Якщо в селі зареєстровано менше 10 тисяч виборців, то і в бюлетені для голосування за депутатів сільської ради необхідно буде також обрати лише з переліку прізвищ. Для голосування за районну та обласну раду буде бюлетень нової форми, де треба буде обрати партію, а в сусідньому квадратику вписати цифри, що позначають номер кандидата цієї ж партії зі списку праворуч.

Загалом, у більшості міст виборець на дільниці отримає 4 бюлетні. В одному з цих бюлетенів треба буде обирати серед прізвищ кандидата на посаду міського голови, а в решті бюлетнів - проголосувати за партію та в сусідній клітинці вписати номер кандидата від цієї ж партії.

Детальніше читайте на сайті «Опори».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео