Чортківський епідеміолог розповів, як коронавірус впливає на перебіг вагітності

5032af8-vagitni-z-covid-19

Як впливає COVID-19 на перебіг вагітності та яку загрозу становить вірус для годуючих мам? Відповіді ці на запитання отримали від чортківського лікаря-епідеміолога Олега Голінатого.

«Наразі на цю тему маємо дуже скупі дослідження. Теоретичних надбань справді мало. Але з того досвіду, що є, на вагітних жінок в короткій перспективі жодного негативного впливу не виявлено. Вірус не проникає від інфікованої матері до дитини через плацентарний бар’єр. Втім, дитина може захворіти вже після народження, інфікувавшись від мами.

Чи якось впливатиме у далекій перспективі вірус на дітей, котрі після народження захворіли ковідом, наразі судити не берусь, адже немає жодних фундаментальних досліджень. Вірус досліджується менше року, а цього дещо замало. Найважливіше – берегти себе у перший триместр вагітності. Тоді ризик негативного впливу справді високий. У більш пізніх термінах вагітності ризик суттєво зменшується. Дякувати Богу, якихось серйозних загроз чи тим більше смертельних випадків не фіксували.

Щодо питання, чи може передатися вірус дитині через молоко матері – відповідей ще менше. Вірус точно потрапляє в кров, відповідно – у молоко. Хоча знову ж таки спрацьовує дуже надійний природній бар’єр. Тому свідчити, що ковід передається з молоком, не можемо, але теоретично така загроза дійсно є».

зображення_viber_2020-11-10_11-40-25
зображення_viber_2020-11-10_11-40-25

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео