Оксана Бучко

Тернополяни можуть написати свою думку про закон щодо обов’язкової вакцинації

1.jpg (1)

Свою думку щодо закону 4142 «Про систему громадського здоров’я», в якому йдеться про обов’язкову вакцинацію, можуть написати тернополяни у коментарях до посту у флешмобі. Закон повинні розглянути цього тижня у Верховній Раді. У ньому йдеться про оновлення календаря щеплень, додаючи обов’язкові щеплення проти пневмококової інфекції, а також врегульовуючи питання презумпції згоди на проведення вакцинації.

У разі прийняття закону вакцинацію дітей проводитимуть після медогляду без підписання згоди батьків. Але батькам все ж залишають можливість відмовитись від вакцинації.

– Пропонується, що профілактичні щеплення робитимуть після медичного огляду особи в разі відсутності медичних протипоказань. Якщо ж особа та (або) її законні представники відмовляються від обов’язкових профілактичних щеплень, лікар зобов’язаний узяти в них відповідне письмове підтвердження про відмову, а в разі небажання дати таке підтвердження – засвідчити це актом у присутності свідка, – йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я МОЗ України, пише «Твоє місто». 

До речі, за останніми соціологічними дослідженнями 55% українців готові зробити щеплення від коронавірусної інфекції, якщо вакцина буде безкоштовною, натомість 40% – не готові.

У той же час у соцмережах називають такий закон небезпечним та таким, що «віддасть людей в руки фармацевтичних лобістів». Противники влаштували флешмоб #стоп4142  в інстаграмі, звертаючи увагу на те, що:

-ніхто не має права вакцинувати дітей без згоди батьків;

-ніхто не має права дискримінувати людину, забороняючи їй працювати чи навчатися;

-ніхто немає права розголошувати медичну таємницю (у тому числі наявність щеплень);

-ніхто не має права вилучати майно невакцинованих, аргументуючи тим, що воно  заражене.

Такі твердження колектив авторів на voxukraine.org називає маніпуляцією, адже КМУ може приймати рішення про додаткові щеплення за поданням МОЗ в разі загрози виникнення епідемії, і це не означає, що постійно будуть додавати обов’язкові щеплення на власний розсуд. Також у поясненні йдеться, що у разі надзвичайної ситуації працівники без щеплень можуть нести загрозу поширення інфекції, тому їх мають право усунути від роботи. Також від навчання можуть усунути особу, яка поширює інфекцію та загрожує іншим. МОЗ може встановити конкретний перелік професій та підприємств, які передбачають наявність щеплення.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео