Оксана Бучко

У громаді на Тернопільщині все частіше конфлікти вирішують без звернення до суду 

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Зона обслуговування Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги, що діє на Тернопільщині, поширюється на 22 територіальні громади, до яких входять 264 населені пункти. Все частіше працівники центру та адвокати вдаються до  альтернативних способів вирішення спору без звернення до суду шляхом проведення переговорів зі сторонами.  Завдяки цьому вдається знайти спільне рішення, що значно економить час клієнтів, допомагає уникнути емоційних стресів та судових витрат. 

Приклади успішного застосування альтернативних способів вирішення спорів є справи  про стягнення заборгованості по сплаті аліментів та пені, а також відшкодування страхових виплат за скоєння ДТП. Працівниками місцевого центру підтримується ініціатива щодо надання правової допомоги Pro bono. Це здебільшого справи про стягнення аліментів, надання права на шлюб та позбавлення батьківських прав.

У 2020 році за безоплатною правовою допомогою звернулося 5759 осіб, з них:

  •  для отримання правової інформації та  консультацій - 4859 осіб;
  •  за безоплатною вторинною правовою допомогою -  900 звернень.

За результатом розгляду звернень громадян Чортківським місцевим центром  видано:

  • 694 – доручення на надання БВПД адвокатам;
  • 243 – накази про уповноваження працівників на надання БВПД.

Якщо проаналізувати звернення клієнтів за категорією осіб, то варто зазначити, що найбільше звернулося малозабезпечених громадян  - 70%  від загальної кількості звернень, особи з інвалідністю – 16,76%, ветерани війни – 8,10%, особи, які постраждали від домашнього насильства – 2,23%, діти – 1,68 %, найменше зверталися внутрішньо переміщені особи – 0,28%.

Звернення громадян за категорією питань переважають з сімейного, спадкового, земельного права та соціального забезпечення. Зазначаємо, що частіше за безоплатною правовою допомогою звертаються жінки (63%), ніж чоловіки (37%). За віковою категорією переважають клієнти, яким від 35 до 60 років (50%).

Мобільні та дистанційні пункти доступу до БПД, правопросвітницькі заходи

Всього Чортківським місцевим центром здійснено 75 виїздів мобільних пунктів консультування громадян в територіальні громади.  Консультації отримали 332 особи.

Забезпечено роботу 28 дистанційних точок доступу громадян до БПД в приміщеннях «Центрів пробації», районних бібліотек, сервісних центрів Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Чортківській установі виконання покарань (№26). Однією з форм роботи є використання skype-зв’язку. В результаті роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги надано 548 правових консультацій та роз'яснень з правових питань.

Протягом 2020 року фахівці місцевого центру спільно з адвокатами надали адресну правову допомогу  17 особам похилого віку та особам з інвалідністю за місцем їх проживання.

 «Не питай сусіда, а питай юриста» - під таким гаслом працівники місцевого центру та бюро правової допомоги налагоджували  партнерство з очільниками об’єднаних територіальних громад, надавали методичну допомогу  щодо порядку надання безоплатної правової допомоги громадянам та консультували з різних правових питань. Більшість заходів спрямовані на роз’яснення з земельних питань в рамках проекту Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Інклюзивність та захист прав осіб з інвалідністю

Надано правову допомогу 653 особам з інвалідністю, з них 118 особам надано безоплатну вторинну правову допомогу. Забезпечується співпраця місцевого центру з геріатричними відділеннями та Благодійною службою милосердя «Карітас».

Заходи щодо запобігання домашньому насильству

Проведено 10 правопросвітницьких заходів з питань протидії домашньому насильству в рамках реалізації Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».  Заходи проводилися для жінок на базі створених клубів «Берегиня», «Чарівниця», «Перлина», «Шлях до успіху» в районних філіях Тернопільського обласного центру зайнятості та на базі навчальних закладів.

До Чортківського місцевого центру за безоплатною первинною правовою допомогою звернулося 37 осіб, які потерпіли від домашнього насильства, за БВПД – 28.

Співпраця місцевого центру із громадськими організаціями

Протягом 2020 року місцевий центр співпрацював з громадськими організаціями, спілками учасників АТО, які є надійними партнерами системи безоплатної правової допомоги.  Особливо відзначено співпрацю з головою ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» Олександром Степаненко, з яким неодноразово  проводилися  спільні заходи,  семінари, засідання круглих столів в навчальних закладах та бібліотеках,  участь у презентаціях та виставках книг. Хорошою традицією стала участь місцевого центру у організації переглядів документальних фільмів Мандрівного кінофестивалю  Docudays UA про права людини. В період карантину в 2020 році кінофестиваль проходив онлайн в режимі Zoom конференції.

Адвокати системи безоплатної правової допомоги

У Чортківському місцевому центрі з надання БВПД уклали контрактів з 27 адвокатами, а також договорів на тимчасовій основі з 2 адвокатами. Прийняли актів - 1027. З них: 541 за дорученнями виданими місцевим центром, 486 – Регіональним центром.

Адвокати, які співпрацюють з Чортківським місцевим центром залучаються до проведення правопросвітницьких заходів,  роботи мобільних та дистанційних пунктів консультування та надання адресної правової допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео