Оксана Бучко

Чому антибіотики та вакцини можуть бути небезпечні для тернополян з COVID-19

1111.jpg

Попередити бактерійну інфекцію при COVID-19 за допомогою антибіотиків не вдасться, а зупинити пандемію вакциною - дуже мало ймовірно. Такі твердження озвучив та обґрунтував професор Тернопільського національного медичного університету ім. Я.Горбачевського інфекціоніст Василь Копча.

Причиною ускладнень після COVID-19 є ранні призначення антибіотиків, коли ще бактерійної інфекції немає. Після цього пацієнт не сприймає антибіотиків, коли вони дійсно потрібні, а ще має шанси смертельних ускладнень від дисбіозу кишечника, розповів спеціаліст на науковій конференції.

- Уклінно прошу сімейних лікарів і терапевтів не стартувати при коронавірусі з антибіотиків, - зазначає Василь Копча. - Це хибне і невиправдане правило.  Для призначення повинні бути чіткі показання, які мають 10% пацієнтів. Температура антибіотиками не збивається, антибактерійна флора приєднатися теж може, вона лише буде у такому резистентна до антибіотиків, які вживали. Вони потрібні, коли є ознаки бактерійної інфекції – рівень прокальцитоніну нижчий 0,5 нг/мл. Коли до цього хворий уже мав три антибіотики, то йому залишається давати лише антибіотики суворого резерву. Усе це може стати причиною дисбіозу. У нас є пацієнти із 4 ступенем такого ускладнення, що є смертельним і дуже важко коригується. 

Від самого ж COVID-19 найбільш ймовірніше не захистить жодна вакцина, вважає інфекціоніст. Більше того, вакциновані люди ризикують мати нетипово важкий перебіг захворювання і вищі шанси летального результату.

- Вакцина дає багато сподівань, що епідемія закінчиться, - додає інфекціоніст. - Сумно відзначити, але це дуже мало ймовірно. Імунітет до коронавірусу - короткочасний. Ісландські науковці встановили, що ці імунотіла живуть лише до 4 місяців, а потім безслідно зникають. Вакцинована людина матиме винятково важкий перебіг та високі шанси померти, бо тропність вірусу при реакції з вакциною досягає інших клітин. Тоді шоковими органами стають не стільки уже легені, як інші – печінка, серце.  Тому сьогодні ще досі немає вакцини. Дуже багато компаній, розуміючи такі наслідки, зійшли з перегонів. Таку суть проблеми відкрили ще у 2002 році.

Фото з сайту ТНМУ

Вибір читачів за тиждень

Відео