Віра Олександрович

Пам’ять про знаних євреїв оригінально вшанували у Тернополі (фото, відео)

Основне
Біля найстарішого у Тернополі багатоповерхового будинку, що на вул. Князя Острозького, 45, встановили унікальну таблицю – із текстом єврейською мовою. Про це сьогодні, 30 грудня, написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» місцевий краєзнавець Тарас Циклиняк

Допис
Допис

У дописі йдеться (цитуємо): «…Я уже давно не пощу нічого у себе про Тернопіль, але сьогодні став свідком знаменної для себе події... Іду Шпитальною... і бачу здалеку таблицю на місці старого окописька (єврейського кладовища, закладеного на поч. XVII ст. та по-варварськи зруйнованого на зламі 1940-1950-х рр.) таблицю... Відразу зрозумів про що мова... Був вражений до глибини душі. Вперше з того часу (за останні 60-70 років) хтось поставив таблицю, що нагадує про існування в секторі Острозького, 45 поховань. Ох... скільки болота я наслухався за ті роки про те, аби тут був бодай якийсь знак, що нагадував би про чисельну жидівську громаду міста... «Квартири подешевшають, кому місце, кому не місце, хто гірший, хто кращий...». Які дрібні люди...».

1
1

Краєзнавець висловив вдячність тим людям, які встановили вказану таблицю. А також він подякував Григорію Кубаці за переклад тексту. До речі, ще у 2015-му краєзнавець у тому місці виявляв людські кістки: До речі, тоді на схилі, на якому височить дім, комунальники ремонтували сходи і висаджували нові дерева.

Будинок
Будинок

Окрім того, Тарас Циклиняк зацитував напис і перелічив, хто був похований на зруйнованому кладовищі: - гаон рабин Йосеф син рабина Моше Бабад (пам`ять цадика і святого на благословіння і на життя в наступному світі); - голова Бейт Дін (Рабинський Суд) Гускова, Сенятина, Городенки і Тернополя. Складовий книги (автор) «Мінхат Хінух». Був забраний у дім іншого світу 24 Елула 5634 р. (06.09.1874 р.). 

2
2

На таблиці є також цитата з його книги «Мінхат Хінух». Напис завершується так: «Встановлено Хавурат Сліхот (напевно якась організація релігійна). 24 Елула 5779 (24.09.2019 р.) 145 річниця його смерті за єврейським календарем.

3
3

Насправді, про будинок на вул. Острозького, 45 досі містом ходить багато легенд. Зокрема, старожили пригадують, як там робітники зносили старі мацеви і розкопували могили, щоб залити фундамент багатоповерхівки. Фото зі сторінки Тараса Циклиняка та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео