Віра Олександрович

Вводити додаткові обмеження під час локдауну у Тернополі не планують

Надал

У Тернополі вирішили не вводити додаткові обмеження у період загальнонаціонального локдауну, який запланували на 8-24 січня. 

Саме таким є рішення, ухвалене на засіданні оперативного міського Штабу та комісії з надзвичайних ситуацій сьогодні, 6 січня.

– Цілком вірогідно, що цього локдауну не буде. Цю інформацію ми будемо мати або сьогодні до кінця дня, або завтра вранці, – каже міський голова Сергій Надал. – Але враховуючи, що сьогодні – останній робочий день, ми зібрали фахівців на засідання Штабу. Ми вислухали інформацію, яку надали керівники медичних закладів, а також – представників відділу охорони здоров’я. 

За даними медиків, у Тернопільській громаді останніми днями спостерігається значне зменшення кількості зареєстрованих хворих, а також – інфікованих, які потребують допомоги лікарів у стаціонарі. Хворих дітей практично немає. Не спостерігають у місті і погіршення статистики щодо захворюваності педагогічних працівників, підкреслив мер.

– Тому ми не будемо вводити жодних додаткових обмежень,– продовжує він. – Тож 11 січня, після завершення канікул діти підуть до школи. Навчання буде відбуватися так, як це було досі. Тобто у старших класах діти ходитимуть до навчального закладу через день. Початкова школа навчатиметься безпосередньо у закладі. 

Здійснювати свою діяльність рекомендували і суб’єктам господарювання, у тому числі – не планують закривати промислові ринки. Втім, Сергій Надал ще раз наголосив на необхідності дотримання всіх санітарних норм.

– Це не стосується лише тих, хто вирішив припинити роботу під час локдауну і отримав компенсацію від держави, – наголошує мер. – Вони вже не зможуть працювати повноцінно.

Власне, міський голова на підсилення думки, висловленої членами Штабу, навів статистику щодо рівня захворюваності у Тернополі. Зокрема, кількість важких хворих у лікарнях міста зменшилася. Сьогодні, 6 січня, їх лише 84 особи. Крім того, є тільки 17 пацієнтів із підозрою на коронавірус. До апаратів ШВЛ підключені наразі 3 людей, які лежать у лікарнях №2 і 3.

– Але ми мусимо бути готовими і до погіршення ситуації, – визнає мер. – Тому у лікарнях Тернополя триває робота зі встановлення кисневого обладнання, необхідного для лікування хворих на COVID-19. У медичних закладах уже облаштували спеціальні генератори кисню. 

Таке обладнання, за його словами, працює у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги і міських лікарнях №2 і 3. Таке обладнання генерує кисень безпосередньо з повітря і цим забезпечує автономну роботу кисневої станції.

– Тепер немає необхідності додатково закуповувати кисневі балони і це – суттєва економія, – додає він. – Кисень підвели просто до ліжок хворих із COVID-19. Втім, у лікарнях міста також використовують кисневі концентратори. 

У лікарнях Тернополя триває робота з підведення кисневих точок. У планах кисневими точками обладнати загалом 80% ліжок, передбачених для хворих на COVID-19.

Фото зі сторінки Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео