Орест Сарматський

Туристичних блогерів на Тернопільщині здивувала цілюща вода із глибини 770 метрів (фото)

Заставка0121 (Copy)

Як вже повідомляв «Терен», на Тернопільщині кілька днів тривав престур за участю відомих українських блогерів.

Мандрівку організувало обласне управління з туризму. Своїми враженням від відвідин однієї із туристичних локацій на своїй сторінці у Fаcebook поділився відомий блогер з Києва Максим Голубєв.

Він, зокрема, пише про відвідини в Оришківцях готельно-туристичного комплексу «Орися».

- Тут є і готель, і ресторан. Але нашою метою цього вечора була ропа. Історія ця почалася давно, ще у 1968 році, коли у Гусятинському районі шукали нафту. Нафти не знайшли, але виявили мінеральну воду.

Ропа це не звичайна, солона вода, а дуже навіть незвичайна і має своє ім'я - «Гусятинська». У Європі вода з таким же фізико-хімічним складом є тільки на курорті «Друскінінкай»у Прибалтиці. Щось схоже є і у Закарпатті в Берегово. Але в цій, що у Гусятині, майже втричі більше концентрація солі. І ще - в ній є йод і кальцій.

Свого часу у Гусятині побудували два санаторії і вийшов курорт республіканського значення. Але час минув і від санаторіїв мало що лишилося…

Але вода ж не поділася нікуди. Її і зараз видобувають зі свердловини глибиною 770 метрів. І підприємець Ярослав Угляр вирішив використовувати мінералізовану воду і розсіл у своєму готельно-ресторанному комплексі. Куди ми і приїхали.

Ропу возять за 27 км від свердловини 5-кубовим водовозом. Справа ця непроста, вода така їдка, що роз'їдає чорний метал за пару тижнів. Тому використовують тільки нержавійку. Воду підігрівають до 27 градусів і підливають щодня, бо випаровується. Та й люди на собі виносять сіль. У цьому розчині на літр доводиться 40 грамів солей. Кажуть, корисно дуже.

До нашого приїзду воду оновили. Тут є кілька басейнів і джакузі, парна.

01 (Copy)
01 (Copy)

Нам сказали, що починати лікування ропою треба поступово - перші 2-3 сеанси по 15 хвилин. Потім можна збільшити час перебування в басейні до 30. Для поліпшення самопочуття потрібно 10-12 сеансів. Через місяць-два курс можна повторити. У нас стільки часу не було в запасі. Це треба спеціально приїжджати сюди і грунтовно лікуватися.

«Ропа» допомагає при хворобах опорно-рухового апарату, нервової і серцево-судинної систем, цукровому діабеті, ожирінні і гінекологічних хворобах. А високий вміст брому і йоду дозволяє лікувати щитовидну залозу.

Це, якщо з наукової точки зору. До речі, тут планувалося ще і лікування цілющими грязями.

02 (Copy)
02 (Copy)

Не знаю, що сильніше вплинуло - ропа, лазня, холодний басейн або гарячий душ, але ми грунтовно підбадьорилися у цій «Орисі».

За бажання мандрівники можуть  добре відпочити в одному з невеликих дерев'яних будинків, яких тут ціле містечко, або у затишних залах ресторану.

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

А щодо будиночків, то вони прикрашені жартівливими написами, усюди (навіть взимку!) квітнуть квіти, а серед містечка стоїть знаменитий Збруцький ідол, який у XIX столітті було знайдено в цих околицях – в Медоборах. Звичайно, ідол не справжній, а копія.

Оригінальний Світовид зараз зберігається в Краківському археологічному музеї. У Кракові, Львові, Києві, Гусятині, Тернополі є також його копії статуї у натуральну величину.

Господар і засновник готельно-туристичного комплексу «Орися» Ярослав Угляр дуже пишається Світовидом. Бо ідол об'єднує майже всіх стародавніх слов'янських богів. Тут і Лада, і Мокоша, і Перун, і Дажбог. Тобто, хто вірить, допомагає від усього, - пише Максим Голубєв.

Ось такі враження після відвідин однієї із туристичних локацій Тернопільщини, яку відвідали блогери. Про інші, не менш цікаві куточки краю, де побували блогери-мандрівники читайте згодом на нашому сайті.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео