Тамара Коблик

11 січня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

Боднар Світлана (1980, м.Збараж) - голова Збаразької районної ради.

боднар
боднар

Борковський-Дунін Олександр (1811, с.Городок, Заліщицького району – 30.11.1896, м.Львів) - поет, публіцист, журналіст, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму.

Leszek_Dunin_Borkowski
Leszek_Dunin_Borkowski

Сташків Михайло (1961, с.Косів, Чортківського району) – голова Чортківської РДА.

сташків
сташків

Шандра Володимир (1963, м. Зборів) — український політик, державний діяч. З 2 березня 2014 року до 3 лютого 2016 — голова Київської ОДА.

Shandra-Vladimir-Nikolaevich_origin
Shandra-Vladimir-Nikolaevich_origin

Цей день в історії Тернопілля:

11 січня 1935 року – у м.Нью-Йорк померла оперна співачка (колоратурне сопрано), уродженка Збаражчини Марселла Зембріх (Пракседа Марселіна Коханська). Перші уроки музики майбутня співачка одержала вдома у Вишнівці і вже в 12-річному віці виступала на публічних концертах, граючи на скрипці та фортепіано. Співу вчилася у Відні. Успішний оперний дебют М. Зембріх відбувся на афінській оперній сцені. Потім вона співала в Мюнхені, Дрездені, підписала контракт з Королівською оперою в Лондоні й співала в «Ковент Гарден», Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

11 січня 1995 року – помер український футболіст, що виступав на позиціях півзахисника та захисника, уродженець Тернополя Олександр Павленко. Відомий завдяки грі у чернівецькій «Буковині» та одеському «Чорноморці». Після завершення активної кар'єри гравця став тренером. У 1989 році Олександр Павленко став головним тренером тернопільської «Ниви». За підсумками сезону 1989 року «Нива» здобула бронзові нагороди чемпіонату СРСР (друга ліга, шоста зона).

11 січня 2013 року – помер відомий хоровий диригент, композитор, фольклорист, педагог, громадсько-культурний діяч, народний артист України, уродженець с.Великі Загайці Шумського району Анлрій Кушніренко. Заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Почесний громадянин Чернівців.

11 січня 2015 року - у Тернополі оголошено Днем жалоби у зв'язку з загибеллю в зоні АТО Павла Баса.

Міжнародний день «Дякую», який щорічно відзначається 11 січня, можна по праву назвати одним з найбільш «ввічливих» свят у світі. Воно підкреслює важливість ввічливого ставлення до ближніх і всіх людей в цілому.

На жаль, усі ми іноді забуваємо про величезне значення хороших манер і не завжди дякуємо людям за гідні вчинки. Відомо, що просте слово «дякую» іноді означає більше, ніж будь-які матеріальні винагороди. Магія цього слова дарує нам позитивні емоції і надихає на нові дії. Тому існування такого свята цілком виправдана.

«Дякую» — одне з найголовніших слів в міжнародній лексиці. Воно вказується в усіх туристичних розмовниках, щоб людина, яка їде в подорож, могла розраховувати на якісне обслуговування в інших країнах і легко налагодила контакт з місцевим населенням.

День «Дякую» відзначається в багатьох країнах. Його шанують нарівні з іншим схожим святом - Всесвітнім днем подяки, яке відзначається 21 вересня.

dyakuyu
dyakuyu

За церковним календарем 11 січня вшановують мучеників 14 тисяч немовлят, вбитих Іродом у Віфлеємі. Також вшановують преподобного Маркела, ігумена обителі «Невсипущих», преподобного Марка, Феофіла, Іоанна Печерських.

14000_mucheniki_0
14000_mucheniki_0

Іменини сьогодні святкують Марки, Івани, Тадеї, Георгії, Веніаміни та Маркели.

Вибір читачів за тиждень

Відео