Віра Олександрович

На Тернопільщині за 11 днів померли 27 людей, а до кінця січня можемо втратити 70  

Паничев_ф

Епідситуація щодо COVID-19 на Тернопільщині досі залишається складною, стверджує лікар-епідеміолог Володимир Паничев. Тому у нашому краї посилять заходи профілактики і збільшать кількість тестувань методом ПЛР та ІФА.

Про це фахівець доповів під час позачергового засідання Тернопільського обласного штабу боротьби з коронавірусною інфекцією сьогодні, 12 січня. Оприлюднили там і свіжу статистику захворюваності на COVID-19. Виявилося, що на стаціонарному лікуванні нині перебувають 442 людини, причому майже три сотні із них потребують кисневого забезпечення.

– Зниження показників захворюваності протягом останніх 10-ти днів пов’язане із зменшенням числа звернень у період новорічних свят, – наголошує начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. – Тому ці цифри не відображають реальної картини поширення COVID. 

Підтвердив цю інформацію лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. На його думку, ми нині маємо не реальне зниження захворюваності, а лише статистичне.

– Така картина пов’язана із меншою кількістю звернень за медичною допомогою і зниженням кількості тестувань через новорічно-різдвяні святкування, – стверджує він. – Якщо послуговуватися іншими критеріями, зокрема, показниками летальності, то за 11 днів на Тернопіллі померли 27 людей. Якщо буде зберігатися така динаміка, то ми ризикуємо до кінця місяця втратити близько 70 краян. Це серйозна загроза!

До того ж, за його словами, від початку року відсоток позитивних результатів на ПЛР-тест становить від 25 до 33%.

– І це – дуже високий показник, що засвідчує циркуляцію вірусу в нашій популяції, – додає він. – Рекомендація ВООЗ стосовно цього показника – не більше 5%. Тільки тоді можна говорити про те, що ситуація є контрольованою. Крім того, методом ІФА ми почали виявляти все більше хворих. Тому ми дійсно потребуємо введення серйозних заходів профілактики.

До речі, за прогнозами МОЗ України, пік захворюваності на коронавірус – ще попереду. Саме тому в області незабаром збільшать кількість тестувань методом ПЛР та ІФА. До обласного лабораторного центру щодобово має надходити не менш як 1000 зразків біоматеріалів. Тим паче, потужність центру дозволяє проводити таку кількість досліджень.

Нагадаємо, на Тернопільщині повторно захворіли на COVID-19 уже 50 осіб.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео