Тамара Коблик

13 січня в історії Тернопільщини

13

Цього дня народилися:

Антофійчук Володимир (1955, с. Латківці Борщівського району) — український літературознавець, культуролог, педагог. Доктор філологічних наук, професор (2002). Лауреат літературно-мистецької премії імені Івана Бажанського.

антофійчук
антофійчук

Василик Василь (1909, с. Сороки, нині Бучацького району Тернопільської області — 29 січня 1992, Буенос-Айрес) — громадський діяч, диригент хорів й оркестрів.

Гарячий (Горячий) Павло (1893, с. Буда-Горобіївська Канівського повіту Київської губернії — 23 лютого 1943, м. Кременець, тепер Тернопільська область) -  український військовий діяч, сотник Армії УНР.

Лотоцький Антін (1881, с. Вільховець, Бережанський район — 28 травня 1949, Львів) — український громадський діяч, учасник національно-визвольних змагань 1914–1920 років, активний діяч Пресової Кватири Українських Січових Стрільців, учитель Рогатинської приватної гімназії, дитячий письменник, журналіст і видавець.

250px-Lotockiy_Anton
250px-Lotockiy_Anton

Свистун Василь (1893, Сороцьке, нині Теребовлянського району Тернопільської області — 25 грудня 1964, Торонто, Канада) — громадський і політичний діяч у Канаді, публіцист, адвокат.

Шуляр Олег (1958, смт Козова) – лікар-офтальмолог, громадсько-політичний діяч, депутат обласної ради 6 скликання.

Цей день в історії Тернопілля:

13 січня 1914 року - громада с.Мишковичі Тернопільського району звернулася до Високого Цісарсько-королівського Намісництва з проханням відмінити указ про запровадження в населеному пункті комендантської години. Таке розпорядження староство Тернополя видало 23 жовтня 1913р. Приводом до введення нічної охорони були «нічні напади на вози гостинцем» та «на доми мирно сплячих мешканців». До судової відповідальності було притягнуто 44 мешканці села. Громада села просить скасувати указ, у зв’язку із недоведенням злочинів односельчан. Намісництво, з метою підтримки «безпечества у громаді», ці вимоги відхиляє.

13 січня 1944 року – у Львові помер український галицький педагог і громадський діяч, учитель гімназії в Тернополі, уродженець с.Звиняч Чортківського повіту професор Іван Галущинський. До Першої світової війни був провідником «Пласту» в Тернополі. Разом із старшим братом служив в УСС, співпрацював у Пресовій Квартирі УСС, видавав стрілецькі газети, автор розвідок на педагогічні й суспільні теми. В листопаді 1918 р. у Тернополі з молодших учнів гімназії створено допоміжну Студентську сотню УГА, яку організував і очолив професор Іван Галущинський. В складі УГА пройшов усю воєнну кампанію. 1930 року під час пацифікації був ув'язнений, згодом позбавлений права викладати в навчальних закладах та пенсії. В часі Голодомору 1932–1933 років в УРСР організував комітет допомоги голодуючим, збирав для них пожертви та намагався друкувати матеріали про цю трагедію. Автор статей на педагогічні та громадсько-політитичні теми в періодиці.

За церковним календарем 13 січня відзначають Віддання свята Різдва Христового. Цього дня вшановують святителя Петра (Могилу), митрополита Київського і Галицького і преподобну Меланію Римлянку. Вечір цього дня називають Щедрим.

У народному побуті 13 січня зранку на Меланки починали готувати другу обрядову кутю – щедру. На відміну від багатої, її заправляли скороминою; на Поліссі, скажімо, зерно варили зі смальцем. Як і на багатий вечір кутю ставили на покуті, дотримуючись попередніх обрядів.

Крім цього, господині готували млинці з салом, пироги та вареники з сиром аби обдаровувати ними щедрувальників. Цього дня колись мирилися посварені. Хлопці щедрували та водили Меланку, тобто, перевдягнутого в жіноче вбрання жартівника, а дівчата ворожили.

Наприклад, клали під подушку гребінця, примовляючи, щоб суджений у сні розчесав волосся. Або ж виходили на вулицю, щоб дізнатися, якою буде вдача у майбутнього чоловіка. Якщо на дорозі зустрічався пес, то норов у судженого мав бути лихий, а вівця – тихий. Старші ж люди намагалися завбачувати погоду, бо ж який перший день у Новому році, таким буде і весь рік.

1389967098
1389967098

Сьогодні День пам'яті захисників свободи в Литві.

Цей день відзначається в річницю трагічних подій 1991 року, коли радянські війська спробували захопити телевізійну вежу у Вільнюсі. В результаті загинуло 14 мирних жителів.

den_pamyaty_zhertv_svobody_v_lytvi
den_pamyaty_zhertv_svobody_v_lytvi

13 січня 2015 року бойовики терористичної організації «ДНР» здійснили артилерійський обстріл пункту пропуску українських військових поблизу міста Волноваха. Один зі снарядів влучив у рейсовий автобус «Златоустівка-Донецьк» внаслідок чого загинули 12 осіб та 18 були поранені.

h_fsnl6yres
h_fsnl6yres

Іменини сьогодні святкують Меланії та Петри.

Вибір читачів за тиждень

Відео