Орест Сарматський

В Україні немає причин для підняття цін на м’ясо (Агроновини)

0301 (Copy)

Причин підняття цін на м’ясо в поточній ринковій ситуації немає, таку позиція заявила Асоціації «М’ясної галузі», пише agronews.ua.

Склалася ринкова ситуація, коли імпорт м’яса набагато дешевший. Збільшення різниці в цінах на м’ясо в Україні щодо імпорту – призведе до значного збільшення імпорту м’яса, далі надлишок пропозиції – обвалить ціни на м’ясо в Україні, що зробить вирощування свиней і птиці в Україні збитковим. 

Такий сценарій міг реалізуватися ще в середині 2020 року, якби ріст цін на м’ясо не зупинився.

Позиція об’єднань, які розгойдують питання росту цін на свиней є однобокою і шкідливою для галузей свинарства і птахівництва. «Захисники» обґрунтовують свою позицію начебто збільшенням собівартості свиней ще в 2020 році і цим вводять в оману громадськість.

Насправді збільшення собівартості свиней до 50% в 2020 році через подорожчання зернових у листопаді 2020 року – не було і бути не могло. Так відбувається щороку в Україні так само як і в багатьох інших країнах.

З огляду на це, Асоціація «М’ясної галузі» вважає маніпуляції з питанням підвищення цін на м’ясо, таким, що шкодить інтересам, як підприємств, які вирощують свиней і птицю, так і населення, купівельна спроможність якого знаходиться на найнижчому рівні за минулі 5 років.

В Україні ініціюють продовження термінів на імпорт спирту до 1 січня 2034 року

За результатом засідання робочої групи з розробки пропозицій щодо поетапної приватизації спиртової галузі направлено звернення до Прем’єр-міністра України, Дениса Шмигаля з пропозицією розглянути питання щодо продовження строків на імпорт спирту до 1 січня 2034 року. 

Про це на сторінці у Facebook повідомив ініціатор звернення, народний депутат Андрій Богданець, пише agronews.ua.

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Він зазначив, що на даний час його можуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства до 1 січня 2024 року.

- Проте, цій галузі необхідний більш тривалий час для налагодження та модернізації виробництва з метою встановлення конкурентного ринку спирту. В іншому випадку буде негативний вплив на вітчизняного товаровиробника, який не може конкурувати з іноземною продукцією по собівартості, — написав Андрій Богданець.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео