Оксана Бучко

У Тернополі під час боротьби з COVID-19 пацієнт на очах медиків вкоротив собі життя

7fb2be16cef6b47d5f054d1085f857fa

Із постковідним синдромом не впорався пацієнт у тернопільській лікарні. Він перерізав собі сонну артерію прямо на очах медиків. Від допомоги психолога чоловік попередньо відмовлявся.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Чоловік майже двадцять років пропрацював у податковій службі Тернопільщини. Співробітники стверджують, що він був дуже життєрадісним. 

- Скільки я його знав, а це більше шести років, я в житті ніколи не бачив людину в стані депресії, неадеквотності, - каже заступник керівника ГУ ДПС у Тернопільській області Сергій Бабій.

Покійний з хворобою боровся більше півмісяця. Спершу вдома під наглядом сімейного лікаря. Потім у нього почалась двобічна ковідівська пневмонія, із якою чоловіка доправили у міську лікарню. Там одразу помітили суїцидні настрої пацієнта.

- В бесіді завжди проскакували такі думки, що він має дуже важку форму «ковіду», він заразив дуже багато людей. Що людина, яка от так вчинила, вона не має права на життя, - переказує директор Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський.

Але такі самозвинувачення навіть не мали підстав, адже медики і колеги розповіли, що насправді, у період його хвороби на місці роботи захворіла лише одна людина, а мати та дружина - були здорові. Лікарі навіть приводили до чоловіка психолога, але він відмовився від його послуг. Пацієнта перевели в палату під постійний нагляд медиків. На їх очах він і вкоротив собі віку, маючи при собі ніж. 

- Була проведена розмова з родичами і лікарем-психіатром щодо подальшої тактики, можливого переведення у психдиспансер і о 19 годині на очах у медичного персоналу він вчинив цей акт, - додає  Ярослав Чайківський.

Суїцидні думки не є закономірністю перебігу важкої форми ковідної інфекції, пояснюють психологи. Це є наслідок соціальних обмежень, гіпоксії, важкості стану. Хоча у даного пацієнта не була найважча форма перебігу захворювання. Він самостійно дихав і мав усі шанси подолати хворобу. 

Фото ТСН

Вибір читачів за тиждень

Відео