Віра Олександрович

Хто винен, що на безпеку жителів Тернопільської громади витратили менше грошей

Гукалюк_ф

На безпеку жителів Тернопільської громади просили майже 6 млн грн, а витратили менш як 4. Чому так сталося і хто в цьому винен, знає начальник Відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи Петро Гукалюк.

Звіт «Про виконання програми «Безпечна громада» на 2019-2020 рр.» повинні заслухати депутати Тернопільської міської ради вже на наступній сесії. Автор проекту цього рішення – саме Петро Гукалюк. Із інформацією (додається), яку він планує оприлюднити у сесійній залі, вже можна ознайомитися на сайті мерії. Втім, точна дата проведення засідання поки що невідома.

Отже, загалом на виконання Програми мали витратити 5 млн 736,8 тис. грн, але фактично надійшло лише 3 млн 526,8 тис. грн. Найбільші витрати, які поніс міський бюджет у відповідний період, - це 1 млн 956,8 тис. грн. За цю суму купили 100 одиниць обладнання і провели роботи зі встановлення і налаштування відеоспостереження. Відповідальний виконавець - комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа». Ще 750 тис. грн витратили на ремонтні роботи адміністративних приміщень і поліцейських станцій. Натомість заплановані 900 тис. грн на придбання плавзасобу і відповідного навігаційного обладнання (ехолот тощо) для проведення рейдів на Тернопільському ставі муніципальною поліцією – «зависли». Тобто в планах вони були, але залишилися без реалізації.

У пояснювальній записці про кінцеві результати виконання програми «Безпечна громада» на 2019-2020 рр.» Петро Гукалюк зазначає, що передбачені заходи були спрямовані на: «…запобігання вчинення правопорушень шляхом взаємодії у здійсненні превентивної та профілактичної діяльності на території Громади; виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, та їх узгоджене усунення; своєчасне припинення кримінальних та адміністративних правопорушень; усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці тощо». Причому фіксації дорожньо-транспортних пригод, злочинів і правопорушень дуже, на думку фахівця, допомогли нові камери відеоспостереження.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…за період із 01.01.2020 р. по 31.10.2020 р. у «Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події» Тернопільського ВП зареєстровано 40 243 заяв і повідомлень громадян про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, що більше, ніж за аналогічний період 2019 р. на 3,4 % (+1356)… Проте слід зазначити, що протягом вказаного періоду обліковано на 14,9% менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період 2019 р. До того ж, на 15,6 % поменшало тяжких і особливо тяжких кримінальних правопорушень, у силу чого, рівень злочинності на 10 тисяч населення склав лише 91 кримінальне правопорушення…». Тому Тернопіль і, власне, вся міська територіальна громада ввійшли до п’ятірки найбезпечніших місць проживання в Україні. А причиною того, що мета Програми не була досягнута в повному обсязі, Петро Гукалюк назвав… карантинні обмеження.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео