Оксана Бучко

Тернополяни можуть отримати вакцину проти COVID-19, навіть не будучи медиками

156342637_5282537288485787_7270284726106045145_o

Залишки вакцини Covishield/AstraZeneca проти COVID-19 використовують на Тернопільщині. Тож записатись на щеплення можуть тернополяни, які не входять до першої хвилі вакцинації. Про бажання вакцинуватись проти COVID-19 потрібно повідомити сімейного лікаря чи записатись до списку очікування через додаток «Дія» чи через портал «Дія» за допомогою КЕП чи BankID,  або ж через національний контакт-центр МОЗ (номер 0 800 60 20 19).

Про це повідомила очільниця Управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко під час сьогоднішньої наради з головними лікарями медичних закладів області.

- Аби не допустити розливу вакцин, мобільні бригади з імунізації можуть провакцинувати охочих щепитись на першому етапі вакцинальної кампанії в області, які є у списку очікування. Тим паче, МОЗ дозволило використовувати залишки вакцини для щеплення людей, які не входять до першої хвилі вакцинації, - зазначила  очільниця Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Ярмоленко під час наради з головними лікарями медичних закладів області. Це регламентовано наказом № 369 від 1 березня 2021 року про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби. Таке рішення прийняте у зв’язку з тим, що вакцина Covishield/AstraZeneca поставляється в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон даної вакцини проти COVID-19 містить 10 доз препарату. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття - заборонене. Цю вакцину можна зберігати за температури від +2 до +8°С упродовж шести місяців. І її потрібно утилізувати, якщо впродовж шести годин після відкриття не буде використано.

«Мобільні бригади взаємодіють з сімейними лікарями. Якщо згідно маршруту та графіку вакцинації виявиться, що:

-зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;

-виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;

-кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною,

то вони можуть особам, які хочуть щепитись від коронавірусу, провести вакцинацію з метою зниження ризиків недовикористання вакцини з вже відкритих флаконів.

Нагадаємо, тернополянка уже започаткувала хештег #Янелікар_іявакцинуюсь.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео