Віра Олександрович

Ситуація з COVID-19 вже становить реальну загрозу для Тернополя і тернополян (фото, відео)

Штаб1

Тернопіль треба вберегти від потрапляння у «червону» зону епідемічної небезпеки. Саме тому у місті й вирішили посилити контроль за дотриманням карантину.

Таке рішення ухвалили під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 11 березня. Особливо наполягали на цьому кроці медики.

– Ми давно не працювали у такому режимі, адже тривалий час мали більш-менш зрозумілу ситуацію, – каже міський голова Сергій Надал. – На жаль, протягом останнього часу у нас різко зросла кількість хворих на COVID-19. До того ж, ми бачимо, що робиться у сусідніх областях. Ба більше, у сусідніх районах. Тож існує реальна загроза для Тернополя і для тернополян. І не дай Боже нам дочекатися тих «червоних» зон і обмеження роботи…

Нагадаємо, про погіршення ковідної статистики на Тернопіллі почали говорити ще на початку березня. За даними Тернопільського обласного лабораторного центру, епідемічна ситуація у місті та області нині загрозлива. За словами лікаря-епідеміолога Володимира Паничева, картина дійсно змінилася не на краще.

Паничев
Паничев

Станом на 11 березня ситуація із захворюваністю на COVID-19 класифікується як неблагополучна. Ми ризикуємо, що в найближчий час область дійсно може опинитися в «червоній» зоні, – каже медик. – Натомість у місті поки що немає перевищення епідемічного порогу за захворюваністю на грип, ГРВІ і COVID. Навпаки, ми маємо рівень нижчий на 14,5% від розрахункового порогового значення.

Однак тривожить інше: щодня третина нових зареєстрованих випадків COVID-19 фіксують саме у Тернополі. Це, на думку медиків, засвідчує серйозну ситуацію із захворюваністю на коронавірус у місті. Цю інформацію підтвердив начальник міського відділу медичного забезпечення Василь Даньчак.

Даньчак
Даньчак

– Показники захворюваності на COVID-19 у Тернополі відповідають «помаранчевій» зоні карантину, – стверджує він. – Однак, враховуючи те, що в області ситуація ускладнилася, а Кабінет Міністрів бере до уваги дані всієї адміністративно-територіальної одиниці, то ми дійсно ризикуємо потрапити до «червоної» зони.

За словами Василя Даньчака, від початку епідемії у Тернополі зареєстрували 12 тисяч 612 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Наразі хворіють 1507 осіб. У лікувальних установах міста розгорнули 376 ліжок для хворих на COVID-19, у тому числі - 56 ліжок для дітей. Сьогодні, 11 березня, у медичних закладах загалом перебувають 220 пацієнтів із респіраторними недугами, при цьому 183 із них мають підтверджений діагноз COVID-19, 36 – підозру, 4 – пневмонію. На амбулаторному лікуванні – 1348 пацієнтів із підтвердженим COVID-19, на самоізоляції – 964 особи.

– У нас почастішали звернення до сімейних лікарів, а також зростає показник завантаженості ліжок, передбачених для хворих на COVID-19, у стаціонарах, – додає Василь Даньчак. – Оскільки тут присутні всі керівники цих медичних закладів, то вони мої слова підтвердять.

До речі, медики констатували і зростання числа хворих серед дітей. Так, на самоізоляції сьогодні у міських дитсадках перебувають 6 груп. Хворими є 25 працівників цих закладів.

Похиляк
Похиляк

– Щодо шкіл, то хворими є зараз 58 працівників, – каже начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк. – Найбільше – у школах №№ 3, 10, 22 і 27. Учні молодших класів там продовжують навчатися у звичному режимі. Окрім того, в 8-ми школах загалом 13 класів закрили на самоізоляцію.

Отже, щоб зменшити кількість хворих у Тернополі посилять контроль за дотриманням вимог карантину. Зокрема, всі заклади громадського харчування і нічні клуби тепер повинні зачинятися до 24 години. Порушникам такого наказу відтепер у приміщеннях вимикатимуть світло, воду і тепло. Також скасують усі масові заходи, заплановані у навчальних закладах. Вимагатимуть також у вихідні заборонити роботу так званих «дитячих кімнат» у закладах громадського харчування і дозвілля.

Штаб2
Штаб2

До слова, керівники медичних закладів принагідно повідомили, що потребують волонтерів, бо кількість хворих лікарів – також щодня зростає.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео