Орест Сарматський

У Польщі дуже незадоволені назвою стадіону імені Шухевича в Тернополі

180269 (Copy)

Інститут національної пам'яті Польщі висловив офіційний протест щодо присвоєння міському стадіону в Тернополі імені командувача УПА Романа Шухевича.

Про це заявив Інститут на своїй сторінці у Facebook.

- Інститут національної пам'яті протестує щодо назви стадіону в Тернополі іменем Романа Шухевича, який під час Другої світової війни був офіцером німецьких батальйонів поліції «Нахтігаль», а потім командувачем Української Повстанської Армії. Він -  відповідальний за геноцид польського цивільного населення на Волині та Східній Малопольщі. Роман Шухевич, як лідер ОУН, був серед особливо гарячих прихильників жорстокого очищення та фізичної ліквідації польського населення, - йдеться у документі.

Польське відомство також вважає, що «прославлення Романа Шухевича ображає пам'ять польських, єврейських і українських жертв українських націоналістів... «Ця антипольська етнічна чистка, проведена українськими націоналістами, була геноцидом», - наголошується у заяві Інституту національної пам'яті Польщі.

Нагадаємо, польське місто Замость припиняє реалізацію разом з Тернополем європейського гранту на майже 69 тис євро через надання тернопільському міському стадіону імені головнокомандуючого УПА Романа Шухевича

Про це заявив президент (мер) міста Замосць Анжей Внук.

Як повідомлялось, 5 березня 2021 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Згодом Посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону у Тернополі імені Шухевича.

На заяву дипломата відреагували в українському МЗС.

- Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки». Такий коментар зробив у Twitter речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, реагуючи на заяву ізраїльського посла.

Фото: armyinform.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео