Віра Олександрович

За українську мову і проти п’ятої колони «воювали» у Тернопільській районній раді (фото)

Качмарський

І політикою, і господаркою опікувалися обранці жителів новоствореного Тернопільського району. Причому представники різних партій голосували за всі пункти доволі дружно.

Уже 4-та сесія Тернопільської районної ради 8-го скликання відбулася сьогодні, 18 березня. У порядку денному було 26 питань. На засіданні зареєструвався 41 депутат. Що цікаво, розпочали роботу із вітання депутатів-іменинників Віктора Шумади («Європейська Солідарність») та Ігоря Качмарського («За майбутнє»). У них обох саме сьогодні був день народження.

Депутати1 (1)
Депутати1 (1)

Власне, депутати ухвалили не одне корисне для громади району рішення. Зокрема, як і планувалося, передали комунальне майно зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Тернопільського району до комунальної власності Теребовлянської міської територіальної громади, Нараївської сільської територіальної громади і Скориківської сільської територіальної громади.

Окрім того, у порядку денному були і суто політичні питання. Так, 39 депутатів прийняли звернення до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо недопущення зниження важливості української мови у сферах обслуговування. У цьому документі, зокрема, йшлося (цитуємо): «…21 лютого ми всі відзначали День рідної мови, а вже сьогодні п’ята колона у парламенті намагається зробити усе можливе, аби української мови не було. Близько 40 нардепів поставили свої підписи під законопроектами про ігнорування української мови в обслуговуванні споживачів. Ми переконані, що внесення до Верховної Ради законопроектів №4638 і №4638-2 є ще однією спробою зупинити процес утвердження української мови як державної, законсервувати результати багаторічної русифікації…». Через це центральну владу застерегли: будь-які спроби заборонити українську мову будуть отримувати рішучий суспільний опір.

Депутати2 (1)
Депутати2 (1)

Також 39 депутатів звернулися до Президента, голови Верховної Ради і секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) із вимогою про заборону діяльності антиукраїнських політичних партій «Опозиційна платформа - за життя» і «Партія Шарія». Нагадаємо, подібне звернення нещодавно ухвалили і на сесії Тернопільської міської ради. У документі, ухваленому районною радою, зокрема, йшлося (цитуємо): «…Ці рішучі кроки необхідні для перемоги національних інтересів України в гібридній війні з московським окупантом. Українська держава та народні депутати проукраїнських політичних сил мають продемонструвати однозначну позицію і публічно підтвердити, що вони засуджують діяльність представників російського агресора в українському політичному просторі…».

Депутати3 (1)
Депутати3 (1)

Окрім того, 36 депутатів районної ради прийняли звернення до територіальних громад, сіл, селищ і міст Тернопільського району щодо виділення благодійної фінансової допомоги на лікування маленького жителя Тернопільщини Арсенчика Бориса зі Скалата. 

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео