Орест Сарматський

Фермер вирощуватиме органічну лаванду (Агроновини)

1401 (Copy)

«Дунайський аграрій» з Одещини планує вирощувати лаванду та лікарські трави. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав керівник господарства Роман Дяжук.

За словами Романа Дяжука, на органічних землях вже почали висаджувати саджанці лаванди, а в кінці квітня буде висаджувати близько 17 різних лікарських трав: ромашка, ромашка римська, безсмертник, полин таврійський, гісоп лікарський, календула, шавлія, деревій, м’ята, материнка, чебрець, ехінацея та інші.

Фермер додав, що лікарські трави висадять поки на невеликій площі, приблизно 5 га, в тестовому режимі. Але, в майбутньому планують збільшувати площі на ті трави, які добре зарекомендували себе на землях.

Джерело: kurkul.com

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Небувалий ажіотаж. В Україні насіннєву картоплю розпродали ще у листопаді

Компанії, які продають насіннєву картоплю, вже завершили сезон, адже розкуплено майже всі сорти. Найпопулярніші з них відвантажували замовникам ще в жовтні-листопаді 2020 року.

Про це AgroPortal.ua розповів директор єдиної приватної компанії із селекції картоплі в Україні ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко.

— З наших сортів найшвидше розкуповують надранній сорт Нагорода, який за стиглістю перевищує всі європейські сорти. Ще однією його перевагою є те, що він дає непогані врожаї на півдні України в посушливих умовах — там, де інші сорти не справляються. Тому Нагорода в нас розпродується ще в жовтні, — розповідає Ігор Шкурко.

За його словами, зважаючи на зміну клімату, доводиться постійно оновлювати сорти, а ті, які при нинішніх погодних умовах не дають бажаної економіки, вибраковувати і виводити.

Ігор Шкурко додає, що якщо зоною значного виродження ще 10 років тому був південь України, то на сьогодні сума позитивних температур і на півночі є такою, що робить територію північних областей зоною швидкого виродження картоплі. Це змушує робити сортозаміну та сортооновлення кожні 6-8 років і скорочує вирощування продуктивних сортів до 4-5 років.

Населення ж оновлює свій насіннєвий фонд нечасто і, як правило, протягом багатьох років використовує посадкову картоплю, відсортовану від картоплі товарної. А сортозаміна та сортооновлення полягають в обміні між сусідами чи знайомими посадковим матеріалом невідомого походження та такого, що вже вирощувався протягом тривалого часу. З цієї причини домогосподарства в основному мають низьку врожайність картоплі.

Джерело: agroportal.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео