Віра Олександрович

Чи потрібно вводити у Тернополі локдаун на Великдень, вирішать 22 квітня 

Надал

На Великдень локдаун у Тернополі, вірогідно, вводити не будуть. Ба більше, через поліпшення ситуації із захворюваністю на COVID-19 вже із 26 квітня у школах можуть відновити очне навчання для старшокласників. 

Про це міський голова Сергій Надал повідомив сьогодні, 21 квітня. Втім, він наголосив, що остаточне рішення з цього приводу мають ухвалити на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації. Зберуть експертів і чиновників на традиційну нараду у мерії о 10:00 вже завтра, 22 квітня.

Нагадаємо, учні старших класів нині навчаються у класах, щоправда, за змішаною формою. Таке рішення ухвалили на засіданні Штабу 16 квітня. Причини були простими і зрозумілими, адже ситуація із захворюваністю на COVID-19 у закладах освіти була останнім часом доволі стабільною.

– Завдяки вчасно вжитим заходам, у Тернополі вдвічі зменшилася кількість хворих серед вчителів і дітей, – каже мер. – Тому ми вирішили поступово послаблювати карантинні заходи для шкіл. Разом із тим, у наших закладах освіти зберігається жорстке дотримання всіх необхідних карантинних заходів безпеки. 

Так, ще 2 тижні тому на COVID-19 хворіли 78 тернопільських учителів, а зараз – лише 28. До того ж, раніше хворіли 45 учнів, тепер – тільки 20. Стабілізувалася і падає кількість хворих також у дитячих садочках.

– У закладах дошкільної освіти за останній час зафіксували лише 3 випадки захворюваності серед дітей на коронавірусну хворобу, – розповідає Сергій Надал. – Лікуються нині 16 працівників, що складає 0,8% від загальної кількості працюючих у міських садочках. Тобто цифра – мізерна.

За його словами, наразі закриті на самоізоляцію 8 груп у дитячих садочках: №14 (3 групи), 17 (1), 27 (1), 33 (1) і 37 (2 групи). Причому завідуючим надали право оперативно реагувати на ситуацію і закривати групи без затримок.

– «Свіжі» статистичні дані щодо числа інфікованих у нашій громаді теж нині – оптимістичні, – продовжує міський голова. – У Тернополі за останню добу зафіксували 74 нових випадки COVID-19. Одужали за той же час – 186 людей. У лікарнях Тернополя також хворих поменшало, сьогодні їх – 230. 

Тривожить мера лише те, що підключені до апарату ШВЛ 6-ро людей. Окрім того, є 9 пацієнтів з підозрою на COVID-19. Проте він сподівається, що ситуація надалі не погіршиться, навіть якщо у місті не вводитимуть локдаун на Великодні свята.

– Швидше за все, локдауну на Великдень у нас не буде, але ймовірно, будемо мати збільшення числа хворих після завершення святкувань, – припускає він. – Люди поїдуть по селах, до близьких, рідних. Будуть збиратися сім’ями. Тому можливе зростання захворюваності. Тому, зважаючи на застереження лікарів, я б просив усіх максимально дотримуватися заходів безпеки і під час свят.

До слова, заклади громадського харчування у Тернополі від 12 квітня працювали лише на доставку або «на виніс». Оскільки хворих на COVID-19 поменшало, уже завтра, 23 квітня, на засіданні Штабу ресторанам і кафе можуть дозволити працювати у звичному режимі, але із дотриманням усіх карантинних вимог, що діють в Україні для «помаранчевої» зони.

Фото зі сторінки Сергія Надала

Вибір читачів за тиждень

Відео