Орест Сарматський

У одному з музеїв Тернопільщини оприлюднили архіви із великодніми вітанням провідних діячів української церкви і Степана Бандери (фото)

Vistavna-vitan-u-hazeti (Copy)

Із великодніми вітаннями патріархів Йосифа Сліпого, Мстислава, кардинала Івана Любачівського та провідника ОУН Степана Бандери можна ознайомитися на виставці, яку відкрили у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Як повідомляє «Вільне життя», у рамках експозиції представлена добірка святкових випусків газети «Шлях Перемоги» — друкованого органу Організації українських націоналістів, який з 28 лютого 1954 року, ще за життя Степана Бандери, видавала українська діаспора в Мюнхені.

- Великдень для нас, віруючих, є найрадіснішим празником… хоч смерть вирвала нам наших найдорожчих, хоч переживаємо на собі дні досвідів, проте вслухаємося у чарівні великодні дзвони, що своїм відгомоном пригадують нам слова: «Цей день, що його створив Господь, радіймо й веселімся в ньому», — писав у своєму великодньому посланні Патріарх Йосиф Сліпий 3-го квітня 1977 року.

- Це матеріали з колекції «Шляху Перемоги», яка зберігається у фондах музею. У нашій установі є числа цієї газети із 1960-го по 2004 роки, а на виставці представлені випуски з 1960-го по 1987-й рік, — розповідає наукова співробітниця музею Ганна Галунка. — На перших шпальтах майже всіх газет, які тут експонуються, розміщені великодні вітання чільних діячів Української автокефальної православної церкви, Української греко-католицької церкви. Ці випуски містять також публікації різних жанрів на великодню тематику, зокрема оповідання, поезію, описи звичаїв нашого народу, пов’язаних із цим святом.

Як розповідає директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь, унікальну колекцію газети «Шлях Перемоги» разом з іншими цінними архівними матеріалами бібліотеки ОУН спеціально для музею привезли з Лондона у 2019 році. Тоді три з половиною тонни друкованої продукції про діяльність Організації українських націоналістів передала діаспора з Української інформаційної служби ОУН-Лондон.

Vistavka-vitan-u-hazeti-860x563 (Copy)
Vistavka-vitan-u-hazeti-860x563 (Copy)

Заставка53
Заставка53

Науковці особливо дорожать випуском газети «Шлях Перемоги» за 1960 рік. У ньому розміщене прижиттєве рукописне привітання Степана Бандери, в якому провідник ОУН разом зі своєю родиною поздоровляє український народ із Великодніми святами.

Як повідомляв «Терен», в історико-меморіальному музеї політичних в’язнів філії Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини демонструють великодні листівки УПА.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео