Дарія Шевченко

«Шукаємо меценатів»: в одному із сіл Шумської громади хочуть відремонтувати будівлю старостату (фотофакт)

179631772_296568042076153_5226140851852790644_n

У селі Тилявка Шумської громади хочуть відремонтувати будівлю старостату. Таку ідею запропонував депутат Шумської громади від партії «За майбутнє», підприємець Сергій Лірський разом із старостою села Тилявка, представницею команди «За майбутнє» Наталією Затворнюк і небайдужими мешканцями. Вони хочуть привести до ладу будівлю старостату. Передусім там потрібно замінити перекриття, вставити вікна й двері, зробити ремонт всередині. Наразі встановили три нові вікна та організували толоку біля будівлі.

– Приміщення старостату в Тилявці у поганому стані, клуб у селі взагалі розвалився, хоч будівля була відносно нестара, але протікав дах. У селі є понад 500 мешканців. Працює школа, діє музей Уласа Самчука. Хочемо відремонтувати будівлю старостату, найбільшу кімнату облаштувати під актову залу для різних заходів. Потрібно замінити дах, зробити додатковий вхід, вставити нові вікна. На вулиці – облаштувати альтанки, окультурити територію, – розповідає Сергій Лірський («За майбутнє»).

 

На ремонтні роботи потрібні кошти. Громада поки не має таких ресурсів, тож ініціатори шукають меценатів, які би їм допомогли втілити задум у реальність.

– Звертаємось до аграріїв, які обробляють землі на території старостинського округу. В багатьох селах зараз стикаються з ситуацією, що потрібно відновлювати інфраструктуру, а коштів нема. Найцінніший ресурс у селі – земля, потрібен контроль за її використанням. Деякі аграрії обробляють паї неофіційно, не платять орендну плату, податки. Є невитребувані паї, відмерла спадщина, які незадокументовані. Часто фермери переорюють дороги між паями, бо використовують ділянки масивами. У підсумку – в кожному селі від 30 до 60 га доріг розорано і засіяно культурами. Гроші за використання тих площ ніхто не платить, а це чималі суми. Власне тому беремося за інвентаризацію доріг. Маємо дбати про села, щоб молодь в безнадії не виїжджала за кордон, – сказав Сергій Лірський («За майбутнє»). 

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео