Олеся Поліщук

В одному з музеїв Тернопільщини діє виставка писанок у трипільському стилі

9aa4d2d99ea0f82df5271a21c0b9da44

У ці дні Борщівський обласний краєзнавчий музей презентує виставку авторських робіт художниці-реставратора музею Любові Лесіцької «Писанка мого краю».

Авторка цієї виставки родом із живописного села Бурдяківці, що на Борщівщині.

- Як відомо, у Борщівському музеї з 1990-го року діє археологічна експедиція по дослідженню трипільських пам’яток на теренах Тернопільської області, яку очолює археолог і спелеолог Михайло Сохацький. Саме здобуті під час експедиції трипільські артефакти, яким 5 тисяч років, надихнули майстриню перенести в розпис писанки трипільські мотиви, - йдеться у повідомленні.

Окрім писанок, створених в трипільському стилі, у доробку Любові Лесіцької є роботи з народними мотивами. Вони більш сюжетні, деталізовані, кольорові. На них авторка зобразила властиві для народної писанки мотиви: веселі тварини (символ достатку), люди, які водять гаївки, квітково-рослинні елементи. Колекцію складають сотні писанок написаних на курячих, лебединих та страусиних яйцях.

Ці роботи несуть в собі історію минулих поколінь, наші традиції та тепло рук художниці. Працівники Борщівського краєзнавчого музею створили відеопрезентацію виставки, яку можна побачити на YouTube.

Фото з сайту ТОР

Вибір читачів за тиждень

Відео