Тамара Коблик

12 травня в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

науковець, педагог, художник-графік, автор 10 наукових праць, публікацій у фахових виданнях Андрій Барна (1982, м. Тернопіль);

журналіст, редактор, публіцист Віктор Боднарчук (1962, м. Тернопіль – 18. 04. 2005, там само);

депутат обласної ради Богдан Бутковський (1986, м.Тернопіль).

1e14bfe2714193e7af5abc64ecbd6b46
1e14bfe2714193e7af5abc64ecbd6b46

музикант, артист, журналіст, заслужений артист України, член НСЖУ Михайло Іванів (1951, м. Тернопіль);

Ivaniv Mihaylo Ivanovich
Ivaniv Mihaylo Ivanovich

господарник, громадський діяч, заслужений лісівник України Михайло Кільчицький (1961, с. Оришківці Гусятинського району);

майстриня декоративно-ужиткового мистецтва (народна художня вишивка), учасниця колективних та персональних виставок Слава Луків (1948, с. Пеньківці Підволочиського району);

український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, Почесний громадянин Тернополя Іван Марчук (1936, с. Москалівка, нині Лановецького району). 2007 року потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph.

unnamed-34
unnamed-34

музикант, педагог, діяч культури, автор і співавтор сценаріїв, методичних розробок Петро Рибак (1956, с. Денисів Козівського району);

педагог, відмінник народної освіти Галина Скасків (1928, с. Божиків Бережанського району – 11. 03. 2001, м. Тернопіль);

громадська діячка, авторка радіопрограми «Діти дітям», яка дала можливість утримувати школу українознавства для дітей у Німеччині, Стефанія Стебницька-Безкоровайна (1900, с. Баворів Тернопільського району – 15. 08. 1959, м. Буффало, США);

громадсько-політичний діяч, публіцист Мирон Стельмах (1945, с. Поручин Бережанського району).

Цей день в історії Тернопілля:

12 травня 1651 року - відбувся бій між козаками та поляками поблизу сіл Купчинці та Денисів, біля річки Стрипи, яка була своєрідною фортифікацією зі своїм природним положенням. У цьому бою загинуло немало поляків, а ще більше - козаків та їх спільників татар. Після великого побоїща на околиці двох невеликих сіл висипали козаки могилу, яка збереглася на денисівських полях і донині.

12 травня 1906 року - жорстоко придушено Мужилівський селянський страйк на Підгаєччині військами під керівництвом намісника краю графа Потоцького. Малоземельні та безземельні жителі села відмовилися вийти на роботу в поле й вимагали збільшити заробітну плату, скоротити робочий день та розподілити панські пасовища.

12 травня 1919 року – помер  адвокат, доктор права, голова Української радикальної партії в 1910 -1919 рр., делегат УНРади ЗУНР, уродженець с.Доброводи Збаразького району Микола Лагодинський.

12 травня 1942 року - у радянському ув’язненні в Росії помер адвокат, доктор права, громадський діяч на Дрогобиччині, один із лідерів Фронту національної єдності в 1935-1939 pp., уродженець Гусятина  Володимир Ільницький.

12 травня 1999 року – Василь Коломийчук приступив до виконання обов'язків голови Тернопільської облдержадміністрації. Призначений на цю посаду 13 вересня 1999 року.

12 травня 2002 року - Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви схиігумен Амфілохій урочисто канонізований як преподобний Амфілохій Почаївський. Мощі преподобного Амфілохія відкриті для поклоніння в храмі преподобного Іова Почаївського у Свято-Успенській Почаївській лаврі.

Міжнародний день медичних сестер представники цієї гуманної професії відзначають 12 травня. В цей день в 1820 році народилася засновниця першої в світі служби сестер милосердя Флоренс Найтінгейл. Ця англійка разом зі своїми соратниками надавала медичну допомогу під час Кримської війни. До цієї служби приєдналися відразу багато монашок з Москви, а пізніше ідея, висунута Флоренс Найтінгейл, об'єднала навіть представниць аристократії.

Відомо, що в числі сестер милосердя були навіть дочка і дружина Миколи II. Природно, для досягнення такого масштабу роботи потрібно було багато фізичних і духовних сил. Тому цілком справедливо, що святкування сучасного дня медичних сестер відбувається в день народження Найтінгейл.

Сьогодні представниці цієї професії можуть розраховувати на допомогу Міжнародної ради медичних сестер, яка представлена в 141 країні світу. Ця структура захищає права медсестер і, серед іншого, займається розробкою та проведенням заходів присвячених цьому святу.

В Україні це свято відзначають не так давно: з 1993 року.

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри

Міжнародний день запобігання міалгічному енцефаломієліту і синдрому хронічної втоми відзначається в другій декаді травня. Перші заходи стали проводиться вже з 1992 року. Дата присвячена до святкування дня народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл.

Синдром хронічної втоми (Chronic Fatigue Syndrome - CFS) і міалгічний енцефаломієліт (Myalgic Encephalomyelitis - ME) - дуже реальна хвороба. Відомо, що вона є аутоімунним захворюванням (як вовчак) і може передаватися повітряно-крапельним шляхом. Але не поспішайте панікувати!

Так, ME - виснажливе неврологічне захворювання, яке було визнано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) з 1969 року як особливий органічний неврологічний розлад з кодом G.93.3. Він може поширюватися як в епідемічних, так і в спорадичних формах. Більш ніж 60 спалахів міалгічного енцефаломієліту зареєстровані по всьому світу з 1934 року.

Деякі зміни способу життя для запобігання синдрому хронічної втоми можуть допомогти

Іменини сьогодні святкують Артем, Богдан, Филимон.

Вибір читачів за тиждень

Відео