Орест Сарматський

На Тернопільщині під дорогою міжнародного значення виявлено руйнівний струмок

186371008_2997294727203557_8666126637929792279_n (Copy)

У Тернопільській області під міжнародною трасою М-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка, виявлено підземний потічок, який може завдати шкоди дорозі.

Про це повідомляє Служба автомобільних доріг в області.

– Струмок під дорогою виявили підрядники нещодавно на обході Козови (траса М-12). Саме там проводять поточний середній ремонт 47,7 км автошляху від Тернополя до Бережан. Для того, аби спрямувати воду від дороги, буде влаштовано поперечний та повздовжній дренаж з основи проїзної частини і земляного полотна, – йдеться у повідомленні.

Тернопільщина – регіон, де чимало покладів води знаходяться неглибоко. На дорогах, котрі не ремонтувалися 10-30 років, водовідведення з часом перестало виконувати свої функції. Це одна із причин, чому на покритті зношених доріг утворюються так звані пучини.

Лише торік в рамках програми «Велике будівництво» на дорогах краю влаштували близько 15 км залізобетонних водовідвідних лотків. Найдовші системи водовідвідних лотків можна побачити на обході міста Кременець, між Великою Березовицею та селом Воля (траса М-19). Крім цього, відновлено водовідвідні канави вздовж усіх ділянок ремонту.

Трапляється, що коли дорожники починають фрезування зношеного старого покриття, під ним буквально б’є джерело.

Значної шкоди поверхневі води завдають і штучним спорудам. Так, міст на обході Бучача, котрий є складовою дороги Н-18 Івано – Франківськ – Бучач – Тернопіль, встигло добряче підмити. Оцінивши завдані переправі руйнування, фахівці Служби автомобільних доріг вирішили, що вона потребує капітального ремонту. Саме тому цей міст не ремонтуватимуть в рамках поточного середнього ремонту.

Поверхневі води підмили міст, а також призвели до зсуву земляного полотна на кількох кілометрах дороги Н-18 поблизу штучної споруди. Старе наявне водовідведення дороги вщент зруйноване, водопропускні труби засипано.

Аби комплексно розв'язати цю проблему, Служба автомобільних доріг замовила проєкт капітального ремонту мосту, котрий включає також відновлення дороги: підходів до мосту.

Капітальний ремонт дозволить ґрунтовно покращити водовідведення на ділянці. А саме, буде облаштовано систему поперечного та повздовжнього дренажу, на місцях, де утворилися пучини, замінять усе дорожне покриття, на мосту укріплять земляний насип опор.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео