Оксана Бучко

Тернопільські абітурієнти можуть вибрати професії майбутнього

Professiji-majbutniogo-yaki-mozhna-otrymaty-v-Ukraini

Професії, які будуть на піку популярності в майбутньому, можуть обрати тернопільські абітурієнти. Для цього варто скористатись списком від засновника і власника міжнародної IT-компанії та академії Powercode Владислава Савченка.

Тож у переліку, який опублікували на osvitoria.media бачимо такі професії майбутнього:

  1. Data-детектив

Ці спеціалісти займаються відстеженням злочинців за рухом коштів на банківських картках. Вони використовують технології, аби опрацювати великий обсяг інформації. Так компанії отримають звіти щодо конкретних питань.Українські університети вже сьогодні пропонують отримати базу знань для такої професії. Наприклад, Data Science вивчають на одній з магістерських програм Українського Католицького Університету, на бакалаврській програмі Львівського національного університету імені Івана Франка. Проєктно-освітні програми з цього напрямку є також у Харківському політехнічному інституті.

  1. Пілот дрона

Ці літальні апарати стають дедалі більше актуальними.Дрони можуть вивчати промислові об’єкти на предмет поламок, розраховувати рівень і склад потрібних для полів добрив. У майбутньому застосування ще більше розшириться.  Таких фахівців вже сьогодні готує кафедра комп’ютерного моделювання процесів і систем у Харківському політеху. Там торік відкрили Школу пілотів безпілотних апаратів, де навчають, як керувати дронами й програмувати модулі, вивчають конструкцію і системи управління безпілотниками.

  1. Менеджер команди людей і штучного інтелекту

Штучний інтелект не витіснить людину, а вдало поєднається із її вміннями пізнавати, творити та бути універсальною. Об’єднати їх в одну команду і зрозуміти, де саме в технологічному процесі потрібні ті, а де інші, буде завданням менеджера команди людей і штучного інтелекту. Цікаво? Освітні програми зі штучного інтелекту є в Київському політехнічному інституті (КПІ), Львівському національному університеті ім. І. Франка, Українському Католицькому Університеті, Львівській політехніці, Інституті комп’ютерних систем Одеського національного політехнічного університету.

  1. Координатор постійного навчання

Прогресивним навчальним закладам із часом доведеться переформатуватися під модель «навчання протягом життя» (lifelong learning). Мережа освітніх програм стане значно складнішою. Тоді й буде в пригоді професія координатора такого навчання. Фахівець за допомогою алгоритмів прогнозування після вивчення профілю учня та аналізу ринку праці пропонуватиме людям програми під їхні можливості й інтереси. У вітчизняних педагогічних вишах працюють кафедри освітнього менеджменту, а запити роботодавців на координаторів освітніх проєктів вже нині - не рідкість.

  1. Спеціаліст з управління підписками

Підписки показують свою ефективність у продажах, тому потрібні окремі спеціалісти, які б генерували ідеї щодо мікропідписок, скорочували б відтік абонентів, збільшували б вартість наявної клієнтської бази та постійно вивчали б нові можливості для маркетингу через цей інструмент. Діджитал-маркетингможна опанувати, наприклад, у Львові в Українському Католицькому Університеті.

Загалом, більшість професій майбутнього, на які прогнозується великий попит, пов’язані з ІТ-напрямком. До речі, ІТ-спеціальності входять у топ-5 найпопулярніших серед абітурієнтів. Десята частина випускників шкіл (близько 65 тисяч) пішла вчитися на айтівців. Сьогодні увійти в IT пропонують понад 200 вишів.

На думку експертів, нині IT-бізнес має особливу потребу у front-end розробниках, вебдизайнерах, тестувальниках, розробниках мобільних додатків, бізнес-аналітиках, project-менеджерах. Український ринок «перегрітий», тому хороший фахівець сьогодні на вагу золота.

У сфері технологій зараз працюють не тільки програмісти, а й представники багатьох інших спеціальностей: від PR і продажників до юристів і відеопродакшена. Із кожним днем ​​дедалі більше спеціальностей стають на технологічні рейки, тому професії майбутнього вже навколо нас і в нашій освітній системі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео