Віра Олександрович

Як на Тернопільщині активно захищали малу приватизацію (фото)

Захарків

Близько 60-ти питань за 3,5 години активної роботи встигли розглянути на 2-му засіданні 2-ї сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 26 травня.

Нагадаємо, до переліку відразу додали кілька політичних звернень. Зокрема, йшлося про посилення обороноздатності України.

Сесія1
Сесія1

Проект рішення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради щодо підтримки та прийняття Верховною Радою законопроектів №№4572, 4573, 4574, 4575» підтримали 50 народних обранців. Представляв цей документ Ярослав Захарків із фракції «Слуга народу».

У цьому документі, зокрема, йшлося (цитуємо): «Ми, депутати Тернопільської обласної  ради, виступаємо за чесну та прозору приватизацію, що дозволить підняти з руїн покинуті підприємства, привести до ладу занедбане майно і довгобуди, запустити економіку, дати людям роботу і наповнити як державний бюджет, так і бюджети громад. Усі 30 років української незалежності під виглядом захисту інтересів держави і недопущення приватизації, здійснювався масштабний дерибан. Кошти, майно, нерухомість державних і комунальних підприємств, які мали давати дохід народу України, працювали на збагачення політиків і корупціонерів різного рівня. У результаті, із понад 3 000 колись працюючих державних підприємств 1 000 давно зупинилися, а їхні борги перевищують вартість. Близько 15% усього народного майна здають в оренду нелегально, збагачуючи корупціонерів. Ціною такої політики став утрачений промисловий потенціал, занепад інфраструктури та, як наслідок, — втрата робочих місць і трудова міграція. На наших очах занепадають колись працюючі підприємства. Руїнами стають державні склади та санаторії. Школи та гуртожитки, що за всі 30 років незалежності так ніхто і не добудував, перетворюються на купи сміття. І дуже часто такі об’єкти стають головним болем саме місцевої влади». 

Депутати
Депутати

Тож, за нагоди, депутати закликали парламент ухвалити пакет законопроектів щодо малої приватизації. Мовляв, вони дозволять усунути штучні бюрократичні перешкоди і спростити процедуру підготовки до приватизації об’єктів - як державної, так і комунальної власності.

У проекті звернення далі йшлося (цитуємо): «…Усі 100% коштів від приватизації комунального майна, за загальним правилом, мають йти до місцевих бюджетів. Але, закликаємо парламент також передбачити в новому законодавстві правило, за яким 10% коштів від приватизації державного майна надходитиме в бюджет громади, на території якої розташований актив. Вважаємо, що це справедливий підхід, оскільки занедбане державне майно часто стає проблемою конкретної громади. Тому держава має розділити з місцевою владою не лише шкоду, а й потенційні вигоди від держвласності. Водночас, ми наполягаємо на тому, що Україна має зберегти у державній власності підприємства і активи, які мають стратегічний характер, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України...». 

Президія
Президія

Останній момент, особливо – про «справедливий підхід» до громад, дуже сподобався політикам. Тож про своє бажання голосувати «за» повідомили навіть ті фракції, які, начебто, нині перебувають в опозиції до чинної влади.

Барна
Барна

До слова, кілька звернень, поданих свого часу депутатами, вже втратили свою актуальність. Тому з ініціативи авторів ці питання зняли. Так сталося із проектами №65 («Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо вжиття заходів для проведення термінової вакцинації населення, заборони закупівлі російської вакцини та впровадження кримінальної відповідальності за афери зі щепленням») і №85 («Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Голови Тернопільської обласної державної адміністрації Володимира Труша щодо внесення на розгляд Тернопільської обласної ради Регіонального плану заходів організації та проведення імунізації (вакцинації) населення проти COVID-19 в області»). Проте депутати висунули наступну вимогу до обласного управління охорони здоров’я: щоб їхні фахівці перед кожним засіданням облради інформували присутніх про ситуацію із коронавірусом та імунізацією на території Тернопільщини. Таку пропозицію керівника фракції «Європейська Солідарність» Степана Барни підтримали всі.

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео