Віра Олександрович

Посилення відповідальності для терористів і колаборантів вимагали на Тернопільщині (фото)

Підгайці

Депутати Тернопільської районної ради спершу хвилиною мовчання вшанували загиблих Героїв, а згодом взялися до вітань. Причому «родзинок» у сценарії засідання вчора, 26 травня, – дійсно вистачало. 

Нагадаємо, політики встигли того дня розглянути майже 30 питань і політичних звернень. Але ще до початку звичної праці свою «дозу» добрих слів вислухав депутат районної ради Назар Хамуляк, у якого того дня якраз був день народження.

Вітання
Вітання

Опісля до слова запросили громадську діячку, народну депутатку Софію Федину. Заслухали депутати і представників Підгаєцької міської громади. Вони просили передати їм у власність підприємство «Підгайцірайагроліс».

– Ми готові забрати це підприємство – так, як воно є, тобто із боргами, – каже голова Підгаєцької міської громади Ігор Мерена. – Жодних питань немає. Надалі ми будемо закривати ті борги. Десь за тиждень ми із цим впораємося. Бо ми хочемо, щоб це підприємство працювало і було в нашій громаді. 

У районній раді врешті зазначили, що розглянуть це питання лише після погашення громадою боргів підприємства «Підгайцірайагроліс».

Депутати
Депутати

Звернення щодо необхідності ухвалення проєкту Закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо особливостей застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки)» підтримали 33 депутати. В ухваленому тексті, зокрема, йшлося (цитуємо): «…Війна, яку з 20 лютого 2014 року веде Московія проти України, призвела до багатотисячних людських жертв, окупації значної частини території України, великих економічних втрат. У цьому контексті на особливу увагу заслуговують злочини проти основ національної та громадської безпеки, що належать до тяжких або особливо тяжких. Кримінально-процесуальним кодексом України не встановлено обмежень щодо застування особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави щодо особи, яка звинувачується у вчиненні злочинів проти основ національної та громадської безпеки...».

Райрада2
Райрада2

Через це, на думку депутатів, для осіб, які, наприклад, вчинили державну зраду (ст. 111 ККУ) або терористичний акт (ст. 258 ККУ), суд може застосувати не такий запобіжний захід, як тримання під вартою, а просто – домашній арешт, заставу тощо. Тобто «терористи, колаборанти, «п’ята колона ворога» можуть легко опинитися на свободі. Через це Верховна Рада має ухвалити Закон «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо особливостей застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки)» - законопроект №5505 від 18.05.2021 р.

Президія2
Президія2

Також того дня 45 депутатів районної ради проголосували за «Програму захисту населення і територій Тернопільського району від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021 рік». Окрім того, 40 обранців краян підтримали звернення щодо посилення профорієнтаційної роботи серед школярів.

До речі, політики, окрім іншого, підтримали ініціативу про присвоєння звання Героя України із врученням ордена Держави Євгену Коновальцю (посмертно) – 37 «за». Звернення щодо перевірки порушень виборчого законодавства на проміжних виборах народних депутатів 28.03.2021 р. в одномандатному виборчому окрузі №87 і проведення перевиборів – також отримало схвалення (35 «за»). Не обділили своєю увагою депутати і звернення про повернення до спрощеного механізму призначення населенню субсидій на житлово-комунальні послуги – 35 «за».

Фото зі сторінок Світлана Гуменна і Віктор Козорог у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео