На Тернопільщині впроваджують електронні лікарняні

83eb566b38f204dc9aaa4c5cfc90d9ad_preview_w440_h290 (Copy)

Відтепер жителі Тернопільщини ітимуть у лікарняну відпустку через електронну форму. Напередодні Мінцифри разом із МОЗ, НСЗУ, Мінсоцполітики, ПФУ та ФССУ запустили електронні лікарняні. 

Процес отримання лікарняного для українців значно спростився. Прийшовши на огляд до лікаря, пацієнту створюють електронний  медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі. Після реєстрації, пацієнту буде надіслано повідомлення від E-health. Звідти лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується електронний листок непрацездатності – документ, за яким вам нараховують виплати, після чого хвора особа отримує повідомлення на телефон.

– Запуск електронних лікарняних – важливий крок для впровадження режиму «без паперу» у медичній та соціальній сферах. Це сервіс, який полегшить життя пацієнтів, лікарів та роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері та заощадити кошти для держави, – розповів віцепрем'єр-міністр України, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Впровадження е-лікарняного дозволить роботодавцю і Фонду бачити в перший день, що застрахована особа захворіла і в якій лікарні чи який сімейний лікар сформував медичний висновок про хворобу цієї особи.

Зміни впроваджуватимуть поступово, в першу чергу потрібно підготувати для такої практики медичних працівників та усіх дотичних до цього процесу. До Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав, але діагноз не вказуватиметься. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

Перехідна модель впровадження е-лікарняних діятиме із червня по серпень цього року. Медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1-го вересня цього року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді.

Проект створено за підтримки програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа і фінансується Швейцарією та завдяки співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування України, повідомляють у Тернопільській облдержадміністрації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео