Божевільно кольорові колечка від тернополянки (фото)

198987952_829155671042843_1227245910484164982_n

Літо, сонце, передчуття відпустки та яскраві сукні. А ще прикраси. Цього літа модні колечка з полімерної глини найрізноманітніших кольорів, а ще зі стразами та блискітками.  Саме вони — останній тренд, що поширився у Pinterest і TikTok. Такі деталі нагадують про радість навіть у дощовий день, смак bubble gum і дитинство, а ще урізноманітнять звичний образ. Зрештою, асоціації за вами, а ми нині говоримо із тернополянкою Мартою Журавель, котра виготовляє яскраві колечка, про те, з чим поєднувати такі аксесуари, як їх вибирати, як за ними доглядати, аби вони довго тішили.

— Привіт, Марто, знайшла, що такі колечка англійською називають chunky, а чи є українською назва для таких прикрас?

— Про таку назву я ще не чула. Знаю, що їх називають clay rings, що перекладається як колечка з полімерної глини. Тому так я їх зазвичай і називаю, а український аналог цієї назви мені ще не траплявся.

 

— Розкажи трохи про історію цих прикрас — коли вони стали модними?

— Вважають, що вони набули особливої популярності під час торішнього локдауну, коли багато людей сиділи вдома безробітні, або працюючи дистанційно, мали багато вільного часу. Проте найбільш популярними вони стали наприкінці минулої осені та взимку, а вже цьогоріч потрапили у список модних трендів весни-літа.

— Виготовляють їх із полімерної глини. Наскільки це міцний матеріал і чи він потребує спеціального догляду? Можна у них мити посуд, приміром?

— Полімерна глина — це досить міцний та витривалий матеріал. Свої колечка я вкриваю спеціальним лаком, який захищає від пошкоджень. Особливого чи специфічного догляду вони не потребують, поводитися із ними можна так само як із біжутерією. Тобто не варто на тривалий час залишати такі прикраси у воді, а коли потрібно їх помити, то не слід терти щіткою чи використовувати “хімію” — тільки м’яке очищення.

 

— Підкреслено хендмейдовий стиль clay rings не обмежує у творчості. Бачила у тебе колечка, схожі на солодощі, вузлики, жабки. А що найбожевільніше тобі траплялося робити?

— Так, із полімерної глини можна виготовити що завгодно. Що ж до божевільного, то спершу самі clay rings мені здавалися божевільними. Коли вперше побачила їх, подумала, що вони дивні й навряд чи б я одягнула такі, бо це не мій стиль. Проте за декілька днів почала помічати їх у багатьох стильних дівчат, блогерок і навіть голлівудських знаменитостей. І поступово clay rings почали мені подобатися. Я досі вважаю, що такі колечка є божевільними, бо до того такі прикраси носили тільки діти, а тепер ці “дитячі” колечка у тренді в дорослих.

— І, крім глини, ти використовуєш різноманітні вставки — розкажи, що любиш застосовувати у своїх роботах.

— Часто використовую стрази, блискітки та інші яскраві деталі. Підбираю їх так, аби вони були різного кольору, форми та фактури. Попри те, що саме колечко різноколірне, додаю яскравості ще й цими елементами. Я намагаюся робити свої clay rings максимально яскравими, блискучими та незвичайними, бо саме неординарні та дитячі поєднання  кольорів та форм у тренді.

 

— Були вироби котрі тобі особливо запам’яталися?

— Я створила близько півсотні дизайнів колечок. Вигляд деяких позичала у тих, котрі бачила в інтернеті, проте для більшості придумала сама. Деякі вже забула й згадую, тільки коли гляну на них, або їхні фотографії. Одні з тих, котрі я скопіювала, і котрі сильно запам’яталися через неординарність — колечка спіралькою.

— До речі, у тебе є улюблені моделі таких прикрас?

— Не стільки моделі, скільки поєднання. Приміром, біле, або світло-рожеве з принтом зебри чи корівки (такі візерунки, до речі, дуже актуальні цього сезону) поєдную на одній руці з дуже яскравими колечками, як ось салатовим та оранжевим. До речі, комбінувати два-три колечка на одній руці — теж тренд.

 

— Що надихає, коли придумуєш дизайн своїх виробів?

— Коли роблю, то просто роблю, що робиться. Я не зосереджуюся на тому, аби придумати щось надзвичайне — все народжується в процесі. Часом буває, що задум зовсім відрізняється від того, що виходить, проте дуже подобається.

— Крім різноманітності форм, впадає у вічі різнобарвність. Тобі кольори підбирати допомагає те, що ти вчилася у художній школі — до речі, які ще вміння, отримані там, застосовуєш, створюючи прикраси? Це ж як маленька скульптура.

— Так, художня школа мені дуже допомогла. Саме там я познайомилася із полімерною глиною — тоді мені було близько дванадцяти років, там же навчилася ліпити. Кольори підбираю максимально яскраві, як ось салатовий та помаранчевий, втім, бувають і поєднання ніжних кольорів, як блакитного та рожевого. Тобто палітра абсолютно різна та надзвичайно широка. 

— Чим тобі подобається власне процес створення таких виробів?

— Хендмейд для мене релакс і хобі, під час якого відпочиваю. Саме тому ним і займаюся.

— Скільки ти вже їх створила?

— Понад сотню. Чимало повторюються, наприклад, жабки, котрі зараз дуже популярні, через що їх часто замовляють.

— До речі, а які зі своїх прикрас ти любиш одягати,  з чим їх поєднуєш?

— Коли одягаю clay rings, то більше прикрас на руки не вдягаю, проте поєдную їх із масивними, актуальними цього літа аксесуарами, наприклад, підвісками чи сережками — біжутерійними чи золотими та срібними.

— Здається, ці прикраси дуже настроєві. Вони тобі підіймають настрій?

— Думаю, так. Коли одягаю їх, то почуваюся юною та молодою.

— Кому підходять такі прикраси?

— Абсолютно всім — як молодим, так і старшим. Але багато важить те, як їх поєднувати між собою та якими аксесуарами та одягом доповнювати. Звісно, важливо підібрати колір. Думаю, старшим жінкам більше пасуватимуть стриманіші, а молодшим — яскравіші барви. Проте кожен вирішує сам.

— З якими виробами/одягом їх  варто поєднувати?

— Поєднувати можна з будь-яким стилем. Я надаю перевагу casual, і, як на мене, вони добре доповнюють його, роблячи образ яскравішим. Так само органічно вони впишуться в urban стиль, котрому віддає перевагу багато хто.

— І наостанок. Що тебе в цих колечках приваблює найбільше?

— Те, що вони дуже неординарні та незвичні. Поки вони нові, й у Тернополі ще нікого з ними не зустрічала. Вони органічно поєднуються з іншими прикрасами та роблять образ цікавішим — це мені у них подобається найбільше.

Інна Віконська

Фото Марти Журавель

Вибір читачів за тиждень

Відео