Оксана Бучко

Тернопільська студентка отримала два золота серед розробників інновацій з більше 30-ти країн світу

photo_2021-06-24_21-48-45

Одразу дві золоті нагороди на двох міжнародних конкурсах отримала студентка 4-го курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія»  ВСП «ТФК ТНТУ»(Технічний коледж) Ангеліна Недошитко під керівництвом викладача Андрія Недошитка у складі національної збірної Малої академії наук України. Це 20-а виставка технологій у Малайзії (Malaysia Technology Expo-2021, яку провели 22-26 березня) та торговий ярмарок винаходів та інновацій в Польщі (INTARG - International Trade Fair of The Invention and Innovation, що провели 15-16 червня). На цих подіях тернополянка представила розробку для муніципальних спортивних шкіл та клубів - «Систему спортивного хронометражу «SKIt».

– Ця розробка попередньо призначалася для фіксації часу проходження дистанції сноубордистами – вихованцями тернопільської дитячо-юнацької спортивної школи «Екстрім», – розповідає Ангеліна. – До цього часу вимірювання здійснювалися за допомогою секундомірів і узгодження дій операторів проводилися по раціях. При цьому виникала велика похибка вимірювання, що впливало на результати змагань і часто викликало незадоволення учасників та їхніх батьків. Тому постала необхідність у розробці власної системи хронометражу, оскільки професійні пристрої вимірювання часу коштують досить дорого і є недоступними для дитячо-юнацьких муніципальних спортивних клубів. Ми провели аналіз проблемної області, визначили структуру і функціональні потреби розробки та вибрали методи її реалізації. Результатом стала розроблена система, яка складається з стартового і фінішного модулів, передача даних між якими здійснюється по радіоканалу, дальність зв’язку складає до 5 км, кожен з модулів, які розроблено на сучасній елементній базі містить сенсор, який дозволяє відслідкувати момент перетину старту або фінішу з можливістю передачі даних через канал  WiFi на будь-які пристрої для збереження та аналізу результатів.

Підготовка проєкту до участі у конкурсах зайняла багато часу та зусиль, аби стати достойною перемоги.

– Готувалися до участі ми дуже довго – до 4 місяців, – згадує Ангеліна. – Спершу пройшли відбір англійською мовою, після чого члени журі детально відбирали наші розробки. Ми часто напередодні конкурсу сиділи вночі, наполегливо готувались,  поспішаючи встигнути з дедлайнами: знімали відео, робили фото, створювали віртуальну платформу із описом, відео і контактами.

Тернополянка не ставила за мету перемогти. Бажання спробувати свої сили у таких конкурсах виникло спонтанно.

– Ми не продумували заздалегідь рішення заповнити анкету на відбірковий етап, зробили це майже в останній момент, – продовжує Ангеліна. – Так само неочікувано отримали перемогу серед понад 2,5 тисяч достойних конкурентів з усього світу на конкурсі в Малайзії (участь брала 31 країна, присутніми були 10 тисяч відвідувачів) та учасників із 20 країн на конкурсі в Польщі. Золоті нагороди в обох конкурсах, а також «Нагорода за заслуги» від посла Хорватії – це те, що буде нас надихати на нові досягнення.

Участь у проекті відкриває шлях до професійних досягнень, адже студентка завдяки цьому вже взяла участь у програмі UF Startup school beginer 2021 у Києві щодо розробки та впровадження технологічних інновацій.

– Це безцінний досвід, що відкриває перспективи майбутньої діяльності, – підсумовує Ангеліна. – Вперше брала участь в таких конкурсах. Так приємно представляти Україну перемогою. І хоча не все було легко у процесі підготовки – техніка ламається, щось виходить не з перших разів, але результат показує - це того варте. Так приємно, що у світі визнають винаходи української молоді, тоді зміцнюється віра у краще майбутнє. 

Нагороди Ангеліни Недошитко:

-переможниця Gold Awards (Youth category) секція Sports, Leisure, Recreational Equipment, Active wear, Wearables. Номінація Asian Youth Innovation Awards на міжнародному конкурсі-виставці «Malaysia Technology Expo»,

-переможниця Gold Awards, секція IT на XIV International Invention and Innovation Show INTARG. (Poland)

- нагороджена «International Award of Merit» from Republic of Croatia;

- член української збірної від National center Junior academy of sciences of Ukraine under the auspices of UNESCO для участі у міжнародних заходах та конкурсах;

- призерка ХІ Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів «Майбутнє України», номінація «Електроніка та машинобудування» 3 місце.

Про конкурси:

Malaysia Technology Expo - це міжнародна подія, на якій новатори отримують можливість встановити зв’язок з ринком та продемонструвати свої ідеї різним виробникам, дистриб’юторам та бізнесу.  Експерти з усього світу збираються під одним дахом, дізнаються про найновіші винаходи, взаємодіють із авторами проєктів, які потрапляють у сферу їх ділових інтересів. Це чудове місце для стартаперів та людей, які шукають інвесторів.

Цьогоріч захід через COVID-19 тривав онлайн 22-26 березня з 10:00 до 18:00 за місцевим часом, тобто з 04:00 до 12:00 за українським. Для події розробили спеціальну інтерактивну платформу з анімаціями і зручним відтворенням реального виставкового центру із залом для конференцій, залами категорій (Invention & Innovation Awards; Asian Youth Innovation Awards; Public Service Innovation Awards; Social Innovation Asia Awards; Innovation Market Place) та віртуальними будками організацій-учасників, у яких були представлені  проєкти.

У конкурсі взяли участь понад 250 навчальних закладів та організацій з 31 країни світу. Ангеліна була членом української збірної від Національного центру Малої академії наук України під егідою ЮНЕСКО (National center «Junior academy of sciences of Ukraine» under the auspices of UNESCO).

International Trade Fair of The Invention and Innovation - це можливість презентувати та просувати винаходи та інноваційні рішення на міжнародному форумі, обмінюватися науковими та діловими контактами між представниками світу науки, промисловості, бізнесу та фінансів. Це також можливість виграти престижні нагороди та відзнаки, які присуджує Міжнародне журі, а також меценати та партнери заходу.

Виставка є міжнародною та міждисциплінарною - від медицини та охорони здоров’я, безпеки, ІТ до рішень для різних галузей промисловості, а також повсякденного життя. Вони представили більше пів тисячі винаходів та інновацій із 20 країн та майже всіх континентів.

У зв’язку з пандемією захід відбувся онлайн. Професійна Інтернет-платформа, що підтримує виставка, дозволила широкі можливості представлення та просування виставкової пропозиції, а також глобальні охоплення та інтерактивну участь усіх учасників заходу у віртуальному просторі.

Організатори цього заходу забезпечують інтерактивні канали зв’язку (чат, відео, аудіо) з необмеженою кількістю учасників, забезпечуючи контакт між експонентами та відвідувачами з усього світу у віртуальному просторі. Крім того, Інтернет-платформа дозволяє персоналізувати виставкові онлайн-стенди з широким представленням статичного та динамічного вмісту та зображень.

Фото з архіву Ангеліни Недошитко

Вибір читачів за тиждень

Відео