Тамара Коблик

Найближчим часом подорожчають важливі продукти

Вже не вперше подорожчає хліб та овочі для борщового набору

Цього року в Україні ціни на овочі радують, а в сезон їх можна було купити досить дешево. Проте, вже скоро звичні овочі та деякі продукти, які є основою раціону більшості громадян, стануть дорожчими. Про це пише kyiv.znaj.ua.

Вже не вперше подорожчає хліб та овочі для борщового набору. Але ціна на ці продукти й далі повзтиме вгору. Про це повідомляє заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За словами експерта головною причиною цього є збільшення цін на енергоносії. Це невідворотні процеси, на які вплинути не можна. Наприклад, подорожчання хліба спостерігається після підвищення цін на електроенергію для підприємців. Тож і цієї осені та зими очікується подорожчання цього продукту на 1,5%.

Традиційно, перед зимою подорожчання цін – неминучий процес для овочів. Зараз ціни не високі, тому що фермери повинні розпродати залишки, які не планують зберігати зимою. Решта овочів піде у сховища, і тоді вже ціни почнуть зростання. Адже тривале зберігання запасів тягне за собою значні витрати. В залежності від категорії продукції, ціни можуть вирости до 15%. Зараз оптова ціна на картоплю становить 6 гривень за кілограм. Взимку така ж сама картопля буде коштувати оптом до 10 гривень за кілограм. Аналогічна ситуація буде відбуватися і з овочами, які входять до борщового набору.

На цей час ціни на городину вже пішли вгору. В залежності від типу продукції, ціни підскочили на 1-2 гривні. Стосується це, переважно, тих овочів, сезон на яких закінчився.

Читайте також: На ринку у Тернополі ще можна придбати солодкий перець за доступними цінами (відео) 

На тернопільському ринку вже продають шинковану капусту для квашення: які ціни (відео) 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео