Юля Вітюк

Оновити приміщення та зберегти експонати: працівники Підволочиського краєзнавчого музею сподіваються на підтримку (фото)

IMG_6173

Підволочиський краєзнавчий музей ім. Омеляна Ковча — гордість жителів громади. В ньому представлена історія від давніх часів до сьогодення. Відвідувачі можуть побачити зброю, особисті речі повстанців, монети, документи, книги, картини, вишиванки з різних регіонів України. Це все заслуга колективу та директора закладу Бориса Діденка, які зібрали 95% всієї колекції. 

У нас є скіфські речі, сарматські, Трипілля представлено дуже широко, а це культура як мінімум на три тисячі років давніша за Єгипетську, є гончарні вироби, є трипільські сокири, знаряддя праці, це я вважаю варте уваги і козаччина представлена непогано, оригінальними речами, які знайдені тут. Взагалі, не наших, не місцевих речей в нас майже немає. Це все свідчить про місцеву історію, історію Західного Поділля, розповідає Борис Діденко, директор Підволочиського краєзнавчого музею.

Борис Васильович розповідає, особливістю музею є не лише експонати, хоча вони безперечно цінні, його родзинкою є духовна складова — всі кімнати закладу доповнюють цитати з Біблії.

Я вважаю, що такі заклади як музей, вони вперше чергу повинні нести істину, бо як написано в книзі книг «Пізнай істину і вона зробить тебе вільним». Основна особливість музею, він за духом християнський. Ще одна особливість, яка важлива для мене, як для народника, тут є елементи етнографії, народознавства з Полтавщини, з Сумської області, Чернігівської, одежа Слобожанської України, місцева, щоб людина прийшла і відчула радість, який багатий наш народ. Ми вишиваємо, не всім це дано, не всім людям, народам, наголошує Борис Діденко, директор Підволочиського краєзнавчого музею.

Працівники закладу намагаються розвивати та підтримувати музей власними силами, але є непідйомні питання. Одне з таких стан приміщення, в якому розташований музей. Це будівля з давньою історією та потребує оновлення, тому вони розраховують на підтримку влади та громади.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео