Оксана Бучко

Зоряний забіг на Тернопільщині поєднав витривалих і допитливих

217441075_2894983944084765_394250428222206710_n

Бажання поєднати корисні та цікаві речі, активний спорт і релакс під нічним небом показали спортсмени-бігуни і любителі астрономії на Тернопільщині. Унікальна спортивно-астрономічна подія Astro Run -2021 відбулася у першій сільській шкільній автоматизованій астрономічній обсерваторії, що розташована у селі Лозова Байковецької ОТГ. Під час заходу  функціонувало Астромістечко Лозівської астрономічної обсерваторії.

Тож спортсмени мали змогу не лише випробувати себе у марафоні, але опісля ще й помилуватися небесними красотами в обсерваторії. Також учасники заходу і члени їх сімей мали можливість роздивитися світлини, отримані в обсерваторії, а також фото астролюбителів Тернопільщини різних років.

У марафоні брали участь діти, зокрема, хочеться відзначити слухача астрономічних гуртків Лозівської астрономічної обсерваторії Захара Струтинського. Хлопцю 11 років, він був наймолодшим учасником на дистанції 5 км.

У марафоні взяли участь різні категорії бігунів із різним рівнем підготовки, учасники забігу стартували з території Лозівської астрономічної обсерваторії на дистанції 18,5 та 5,3 км. Найшвидші бігуни отримали грошові винагороди, кубки, грамоти від спонсорів заходу.

За підсумками двох забігів переможцями марафону стали:

На дистанції 18,5 км:

чоловіки:

1- Олександр Гром’як;

2 - Андрій Ворох;

3 - Ярослав Бучинський.

У категорії 45+ :

1 - Ярослав Бучинський;

2 - Ігор Мрикало;

3 - Віктор Голуб.

серед жінок:

1 - Тетяна Бас;

 2 - Оксана Гонта;

 3 - Тетяна Павзюк.

У категорії 45+:

1 - Ольга Лопушевська;

На дистанції 5,3 км:

чоловіки:

1 - Назар Чорній;

 2 - Андрій Мартинюк;

 3 - Ігор Галашин.

серед жінок:

1 - Зоряна Биндас;

2 - Олена Перепадя;

 3 - Оксана Гринчишин.

Усі спортсмени отримали пам’ятні медалі із 7 сузір’ями: Велика ведмедиця, Лев, Чаша, Ліра, Лебідь, Касіопея, Мала ведмедиця. Зоряний забіг став можливим завдяки зусиллям багатьох людей. Задум Astro Run належить учаснику спортивного клубу Ternopil running club і астролюбителю Олегу Бутковському, який висловив ідею поєднання спорту і популяризації астрономії.

Вибір читачів за тиждень

Відео