Орест Сарматський

Експерт: Сезон черешні був найневдалішим за останні 5-7 років (Агроновини)

2601 (Copy)

Виробники черешні підраховують збитки. Після затяжних дощів врожай, здебільшого, залишився на деревах у садах. Втрати склали 70-90%. Про це повідомив голова правління Асоціації виробників «Мелітопольська Черешня» Геннадій Подживалов в етері «Суспільного». За його словами, через неврожай та погану якість ягоди, цьогоріч фермери не змогли вийти на ринок під брендом «Мелітопольська черешня», котрий Асоціація виробників запатентувала у вересні 2020-го року.

- Для виробників черешні Мелітопольського району цей рік був найбільш невдалим за останні 5-7 років. Річ у тому, що ми сподівалися, що врожай буде хорошим тому, що цвітіння було пізніше, була тепла погода. Але в період дозрівання плодів пішли масові опади, — каже Геннадій Подживалов.

І пояснює, що корінь рослини — це своєрідна помпа, яка вбирає занадто багато вологи. Ягоди нею насичувалися і в цей період було прохолодно. А щойно потеплішало, ягоди почали тріскатися, втрачати товарний зовнішній вигляд і смакові якості. Особливо висока температура спостерігалася вночі, все це викликало гниття ягід на деревах.

- Опади були протягом місяця, з паузою, перервами 3-4 дні. Випали, практично, тримісячні норми в нашому регіоні. Тому врожай ягід був великий, але ми не змогли його зібрати. У зв'язку з тим, що ягода була розтріскана, був неякісний продукт, — зауважує Геннадій Подживалов.

За його словами, багато фермерів намагалися врятувати ягоду, обробляли препаратами, стримуючи негативні явища. Але, з огляду на те, що дощі були системними, ці препарати погано спрацювали. Нині фермери та виробники черешні думають про використання нових технологій, але поки що вони занадто дорогі. Джерело: https://agroportal.ua/ua

ТОП-5 областей України за виробництвом малини

Сезон однієї із найбільш популярних ягід в Україні — малини — розпочинається в середині липня. Україна щорічно виробляє близько 35 тис. т цієї ягоди, при цьому 89% вирощується в господарствах населення.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Як зазначається, найбільше малини в 2020 році було вирощено в Київській, Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій та Харківській областях. Сукупно підприємствами даних областей генерується 39% українського валового збору малини. Вирощена малина переважно споживається в межах країни, і частка експорту незначна. В 2020 році було експортована 539 т малини, що становить 14% промислово вирощеної малини або ж лише 2% загального обсягу виробництва. При цьому, практично єдиним споживачем української свіжої малини була Польща. Якщо ж експорт малини здійснюється в літні місяці, то в інші періоди Україна імпортує дану ягоду, хоча обсяги імпорту незначні. В 2020 році було імпортовано 65 т свіжої малини. Основними постачальниками цієї ягоди були Марокко (40% імпорту в грошовому вимірі), Польща (20%) та Португалія (16%). Малина є однією із найпопулярніших ягід не лише в Україні, а й в світі. Україна займає 7-ме місце в рейтингу найбільших світових виробників малини. Очолюють цей рейтинг Російська Федерація, Мексика та Сербія.

Джерело: https://agroportal.ua/ua

Вибір читачів за тиждень

Відео